wtorek, 13 sierpnia 2013

Pikle w miodzie

Przepis przywieziony od cioci. Ogórki godne polecenia. Z tej porcji zalewy wyszło mi 16 słoików 0,5 litrowych.






Składniki:

- ogórki około 5 kg

- 3 l wody
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Ogórki obrać i pokroić w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże to wycinamy. Układamy w słoiku, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu.




Zapasy na zimę - I edycja 2013

2 komentarze:

  1. Też ostatnio zrobiłam ogórki w miodzie :) Pychota! Naprawdę warte polecenia :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...