Składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- sól ziołowa, pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia
sos:
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i odstawić na chwilę. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać mięso i smażyć na rumiano. Wlać 1,5 szklanki wody i dusisz około 20 minut. Następnie dodać warzywa i dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie zagęścić sos wodą rozmieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.
Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Wygląda przepysznie :) Bardzo lubię indyka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, było bardzo smacznie :)
UsuńWłaśnie to robię tylko zamiast papryki słodkiej dalem zwykłą swierza czerwoną. Pachnie przecudnie. Poleceń dodać pieprzu ziolowego
OdpowiedzUsuńCieszę się. Ja nie dałam zwykłej papryki, bo mam małe dzieci i wszystko muszę wyciągać :) Dałam sól ziołową dlatego nie dałam pieprzu ziołowego. Daję na przemiennie :)
UsuńRobiłam wg przepisu i gulasz nigdy nie wyszedł mi lepszy niż ten! Przepyszny :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował i dziekuję za wypróbowanie przepisu :)
Usuńwspaniały przepis wyszedł idealnie ,dziękuje bardzo
OdpowiedzUsuńcieszę się i również dziękuje za przetestowanie :)
Usuńwyśmienity gulasz:)moja 2-latka zjadła z takim smakiem, ze miło było patrzeć a jest jej cieżko dogodzić pod względem jedzenia;) serdecznie pozdrawiam ,Magda
OdpowiedzUsuńDziękuje za skorzystanie z przepisu i cieszę się bardzo że smakowało a tym bardziej dziecku :)
UsuńAnia jestes debesciara wlasnie zrobilem 😊
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, zobaczę czy jutro moje zdanie podzieli wnuczuś z wybrednym podniebieniem
OdpowiedzUsuńJutro spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuń