Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- aromat migdałowy
lukier:
- odrobina wody
- cukier puder
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki. Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
zapachniało Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuń:))))
Usuń