Składniki:
- 40 dag mąki
- 7 g drożdży instant czyli 1 opakowanie
- pół szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła - roztopić
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki brandy
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie, odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, następnie moczymy w brandy.
Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek. Zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy aby urosło.
Następnie dodajemy rodzynki, ponownie zagniatamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie formujemy średniej wielkości kulki, mi wyszło 33 szt. jakby się kleiły to oprószamy dłonie mąką i wtedy formujemy.
Kulki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz