piątek, 20 lutego 2015

Surówka wielowarzywna

Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.





Składniki:

- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda i podoba mi się kompozycja warzyw :) Ja do takich surówek nigdy nie dodaję majonezu czy jogurtu, a właśnie polewam ją oliwą z oliwek lub olejem lnianym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ostatnio robię z oliwą, no ale mój mąż lubi taką z majonezem, choć czasem zje z oliwa :)

      Usuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...