Polecam pyszną zupkę fasolową. Na chłodniejsze dni będzie idealna.
Składniki:
- 2 litry bulionu ja użyłam bulionetki
- pół opakowania fasoli Jaś
- 3 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 6 dużych ziemniaków
- 1 laska kiełbasy
- 100 g boczku wędzonego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- majeranek
- pieprz i ewentualnie sól
Przygotowanie:
Fasolę Jaś moczymy w wodzie całą noc. Na drugi dzień gotujemy w bulionie.
Następnie obieramy marchewkę, pietruszkę korzeń i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodajemy warzywa do garnka.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aby się przyrumienił. Dodajemy do zupy. Jak warzywa i fasola będą miękkie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego...
Uwielbiam fasolówkę.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFaktycznie taka "jesienna" zupa, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń