Składniki:
dolna warstwa
- 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki wody
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
górna warstwa:
- 1 miękkie kiwi
- 1 mały banan
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Dolna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Truskawki ( jeśli masz świeże to umyj i oczyść z szypułek) włóż dom wyższego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Wlej do pucharków lub szklanek takich jak moje na zdjęciu. Wkładamy do lodówki aby stężało.
Górna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Kiwi i banan obieramy, kroimy w na mniejsze kawałki. Przekładamy do wyższego naczynia i miksujemy dodajemy ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wylewamy na dolną warstwę i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Najlepiej deser przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
pyszny deserek i super kolorki !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudnie wygląda, bardzo mi się podobają te pastelowe kolory :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, było bardzo smacznie :)
Usuń