środa, 30 stycznia 2019

Warkocz z brokułem z ciasta francuskiego

Polecam pyszną przekąskę z brokułem i z filetem z kurczaka.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 1 filet z kurczaka
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano.
Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie 2 minuty. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ciasto francuskie ponacinać co 2 cm lecz nie do końca. Zostawiamy w środku około 5 cm nie przeciętego ciasta na farsz. Układamy podsmażonego kurczaka, różyczki brokuła i potarty ser. Zwijamy na przemian tworząc warkocz. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Możemy podać również z sosem czosnkowym. Smacznego.









środa, 18 lipca 2018

Kąski z kurczaka w sezamie

Polecam pyszne kąski z kurczaka na obiad lub jako przekąskę na urodziny lub inną uroczystość. Można podać z różnymi sosami.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- sezam
- czarnuszka

 sos:
-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Jajko rozbijamy na jednym talerzu a na drugim mieszamy sezam z czarnuszką. Następnie mięso obtaczamy w jajku potem w sezamie z czarnuszką i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 -25 minut.
Sos -  ketchup wymieszać z majonezem. Smacznego.






wtorek, 17 lipca 2018

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

Polecam pyszne szaszłyki z kurczaka. Można je upiec na dwa sposoby w piekarniku lub na grillu.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 3 plastry ananasa
- 1 papryka czerwona
- przyprawa do szaszłyków
- bazylia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasa i paprykę również kroimy w kostkę. 
Składniki kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków, posypujemy przyprawami. 
Szaszłyki możemy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub upiec na grillu. Podawać z ulubioną surówką. U mnie z pomidorków koktajlowych. Smacznego.



poniedziałek, 16 lipca 2018

Racuchy bananowe

Polecam pyszne racuchy bananowe na jogurcie naturalnym.




Składniki:

- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 szklanka maki
- 2 banany

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, konfiturą lub miodem. Smacznego.



niedziela, 15 lipca 2018

Zielona surówka

Polecam pyszną surówkę do obiadu.


Składniki:

-  kilka liści sałaty lodowej
- pół pęczka szczypiorku
- 1 jabłko
- kawałek pora 
- sól morska z ziołami
- pieprz
- 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Pora kroimy w pół księżyce i przelewamy wrzącą wodą na sitku studzimy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy solą morską z ziołami oraz pieprzem. Polewamy oliwą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego.


sobota, 14 lipca 2018

Potrawka z kurczaka


Po bardzo dużej przerwie polecam potrawkę z kurczaka. Robi się ją szybko i jest pyszna w smaku.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- szczypta kurkumy
- 100 ml śmietany 30 %
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, obsypać przyprawami.
Cukinie i paprykę pokroić w paski. Marchewkę w talarki a cebulę w kostkę. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebule z marchewką, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso dalej smażyć. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy paprykę z cukinią wlewamy szklankę wody i dusimy. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę doprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ryżem. Smacznego


piątek, 21 lipca 2017

Schab z rękawa

Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić coś innego.


 Składniki:

- pół kg schabu
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 5-6 ziemniaków lub według uznania
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- bazylia
- przyprawa do wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego



Przygotowanie:

Mięso kroimy w mniejsze kawałki. cebulę kroimy w piórka. ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki układamy na tacce lub talerzu, posypujemy przyprawami przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Podajemy, smacznego.








środa, 5 lipca 2017

Torcik z truskawkami


Torcik przygotowałam dla dzieci, bo bardzo chciały i biegały za mną mama zrób nam tort :) No i musiałam zrobić :)




Składniki:

biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju

krem:
- 660 ml śmietany 30 %
- 5 łyżeczek żelatyny
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru

- około 0,5 kg truskawek

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto wylewamy na okrągłą formę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Biszkopt robię zawsze dzień wcześniej, wtedy lepiej się go kroi. Gorący wyciągam z piekarnika i rzucam z 50 cm na podłogę aby nie opadł. 

krem:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy cukier puder oraz żelatynę. 

Truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół.

Składanie tortu:

Na pierwszy blat układamy truskawki na brzegu, i smarujemy częścią kremu.
Następnie układamy drugi blat i powtarzamy tak samo. Na wierzch układamy 3 blat, rozsmarowujemy pozostałą część kremu i układamy truskawki. Schładzamy i podajemy. Smacznego.






wtorek, 4 lipca 2017

Gulasz z indyka

Polecam pyszny gulasz z indyka podany z kaszą jaglaną.


Składniki:

- 500 g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- papryka żółta i czerwona
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 ziarenko angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe

- olej do smażenia
- śmietana 12  %

- 1 łyżka posiekanego szczypiorku

- kasza jaglana

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę i smażymy dalej. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką, sól i dusimy. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, żółtą oraz cukinię. Dusimy dalej do miękkości mięsa. Podlewając wodą jeśli trzeba. Na końcu wlewamy śmietanę, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba i podajemy z kaszą jaglaną posypane szczypiorkiem.


poniedziałek, 3 lipca 2017

Kurczak 5 smaków

Polecam bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. 


Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- 400 g mieszanki mrożonych warzyw po chińsku
- 1 cebula
- sól
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta czosnku niedźwiedziego 
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju rzepakowaego
- 1 szklanka bulionu

- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków po chińsku
- 100 ml wody
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka papryki słodkiej


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę z mięsem, posypując solą, szczyptą czosnku niedźwiedziego, pieprzem i wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, smażymy około 5 minut i dodajemy mieszankę warzyw chińskich, wlewamy 1 szklankę bulionu i dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie mieszamy wodę, śmietanę, przyprawę do potraw chińskich 5 smaków oraz paprykę słodką i wlewamy na patelnię. Mieszamy zagotowujemy i podajemy z ryżem. 
Smacznego.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...