Składniki:
- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.
Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.
Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.
Smacznego...