niedziela, 13 marca 2016

Chińskie z pędami bambusa

Kolejna propozycja na chińskie smaki.



Składniki:

- 1 filet z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
- imbir przyprawa
- 1 cebula

- mała puszka pędów bambusa w plastrach
- 250 g mrożonych warzyw chińskich
- olej do smażenia
- ryż biały lub brązowy

Przygotowanie:

Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.

sobota, 12 marca 2016

Sałatka z kurczakiem

Polecam pyszną sałatkę na przekąskę do pracy lub na kolację.



Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy.
Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.



niedziela, 30 sierpnia 2015

Lekka sałatka

Polecam lekką sałatkę na przekąskę. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.






Składniki:

- 1 sałata lodowa
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewek

- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć, wysuszyć. Paprykę, rzodkiewkę i pomidory kroimy w kostkę, a sałatę rwiemy w rękach. Składniki przekładamy do miski dodajemy olej, ocet, cukier, sól, pieprz i mieszamy.

piątek, 28 sierpnia 2015

Kakaowe muffiny z twarogiem

Polecam pyszne muffiny z twarogiem, które były wykonane przez moje dzieci i moją bratanicę. Ja tylko włożyłam gotowe muffiny do piekarnika. Dziewczyny były bardzo zadowolone ze swojej pracy i do tego wszystkim bardzo smakowały :)




Składniki:
suche:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

mokre:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju

nadzienie:
- 1 kostka twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski dodajemy śmietanę, cukry i mieszamy.

Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.
Do przygotowanych foremek na muffiny wlewamy po 1 łyżce ciasta, następnie po 1 łyżeczce twarogu i ponownie 1 czubatą łyżką ciasta tak aby zakryć twaróg.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Pieczenie zależy od piekarnika.
Z tej porcji wyszło około 30 muffin.






Z dziećmi i dla dzieci

czwartek, 27 sierpnia 2015

Sernik na zimno

Polecam pyszny serniczek na zimno na jogurcie greckim. Uwielbiany przez dzieci.



 Składniki:

- kilka okrągłych biszkoptów
- 400 ml jogurtu greckiego - u mnie z Biedronki
- 2 galaretki malinowe
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Biszkoptami wykładamy dno okrągłej tortownicy (24 cm).
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i studzimy. Gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jogurtem greckim i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
W tym czasie odsączamy brzoskwinie i kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową i gdy zacznie tężeć, mieszamy z owocami i wylewamy na stężoną pierwszą warstwę.
Wstawiamy do lodówki aby stężało.


piątek, 31 lipca 2015

Muffiny toffi

Pyszne muffiny z budyniem toffi, który dodajemy w proszku i daje muffinom pyszny smak. U nas rozeszły się w mig.



Składniki:

składniki suche:
- 2 budynie o smaku toffi
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju

dekoracja
- cukier puder
- odrobina wody
- kolorowa posypka

Przygotowanie:

Suche składniki czyli mąkę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli jajka, mleko, olej i przelewamy do składników suchych. Mieszamy i napełniamy foremki do muffin na 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dekorujemy cukier puder rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody tak aby powstał lekko gęsty lukier. Polewamy muffiny i posypujemy kolorową posypką. Z dziećmi i dla dzieci

środa, 29 lipca 2015

Biszkopt z masą śmietanową i owocami

Polecam pyszne ciasto czyli biszkopt, kremówka z serkiem mascarpone, owoce i galaretka. Ciasto zrobiłam na urodziny mamy i wszyscy się zajadali.



Składniki:

biszkopt:

- 3 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru

masa śmietanowa:

- 330 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka ananasowa

galaretka:

- 1 galaretka truskawkowa
- pół kobiałki malin
- 300 g truskawek

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy cały czas miksując żółtka, cukier oraz mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę (24 cm) wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy.

masa śmietanowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy. Śmietaną ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Chwilkę miksujemy i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki aby stężało. 

galaretka. 
Owoce myjemy z truskawek ściągamy szypułki i suszymy. 
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu.
Gdy masa śmietanowa stężeję układamy owoce na przemian kółka malin i truskawek. zalewamy tężejącą galaretka i wstawiamy do lodówki.

Rada:
Biszkopt przekładamy na talerz i zamykamy bokiem od tortownicy. Wtedy wylewamy masę i mamy pewność że nic nam się nie wyleje i ciasto będzie równe.





piątek, 10 lipca 2015

Ciasto z rabarbarem

Polecam bardzo smaczne ciasto z rabarbarem, lekko kwaskowate. Jak nie lubimy rabarbaru możemy użyć innych owoców.



Składniki:

- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łodyg rabarbaru
- cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i na koniec roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy kwadratowej 20 x 20 cm.
Rabarbar myjemy, oczyszczamy, kropimy w kostkę i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 minut. Sprawdźmy wcześniej patyczkiem czy się upiekło czyli na suchy patyczek. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


wtorek, 7 lipca 2015

Sałatka z sałatą

Gdy mamy dużo sałaty, a szkoda by zwiędła możemy zrobić sałatkę. Zazwyczaj robi się ze śmietana do ziemniaków, a dla urozmaicenia możemy właśnie zrobić tą sałatkę.



Składniki:

- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.



wtorek, 30 czerwca 2015

Wątróbka z papryką i pieczarkami

Polecam bardzo smaczną wątróbkę z cebulą, pieczarkami i papryką. Każdy przeważnie robi z samą cebulą, która też jest smaczna, ale od czasu do czasu możemy zrobić inaczej.




Składniki:

- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki.
Osobno usmażyć cebulę i przełożyć do usmażonej wątróbki.
Paprykę pokroić w paseczki i również przełożyć do brytfanki.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do wątróbki z cebulą i papryką. Włączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby się nie przypaliło.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...