Uwielbiam robić surówki, a oto kolejna propozycja z sałaty lodowej.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- 1 mniejszy ogórek zielony
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego.
czwartek, 5 maja 2016
środa, 4 maja 2016
Sałatkowy tort
Polecam pyszną sałatkę na każdą okazję, która ozdobi każdy stół. U mnie wersja świąteczna, bo nie miałam ostatnio czasu, ale będę nadrabiać.
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- mały por biała część
- pół puszki groszku zielonego
- 10 małych ogórków konserwowych
- 1 łyzka majonezu
- sól, pieprz
Druga warstwa:
- duży seler ugotowany
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Trzecia warstwa:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 plastry szynki
- 1 ogórek kiszony
lub według gustu
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa:
Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz.
Druga warstwa:
Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę.
Trzecia warstwa:
Jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na druga warstwę.
Dekorujemy według gustu, smacznego.
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- mały por biała część
- pół puszki groszku zielonego
- 10 małych ogórków konserwowych
- 1 łyzka majonezu
- sól, pieprz
Druga warstwa:
- duży seler ugotowany
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Trzecia warstwa:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 plastry szynki
- 1 ogórek kiszony
lub według gustu
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa:
Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz.
Druga warstwa:
Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę.
Trzecia warstwa:
Jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na druga warstwę.
Dekorujemy według gustu, smacznego.
Ciasteczka
Dodaje zaległe ciasteczka. Zamiast foremek w kształcie jajek możemy zrobić inne.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy według gustu. U mnie lukier i serduszka.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy według gustu. U mnie lukier i serduszka.
Surówka z pory i białej kapusty
Polecam pyszną surówkę z pora i białej kapusty. Gotową możemy kupić w sklepie, ale zrobiona w domu na pewno lepiej smakuje.
Składniki:
- główka małej białej kapusty
- 1 por
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekamy lub kroimy w mniejszą kostkę. Por kroimy w kostkę. . Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy aby się przegryzła.
Smacznego.
Składniki:
- główka małej białej kapusty
- 1 por
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekamy lub kroimy w mniejszą kostkę. Por kroimy w kostkę. . Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy aby się przegryzła.
Smacznego.
czwartek, 24 marca 2016
Babka waniliowa
Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig.
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek.
Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.
wtorek, 22 marca 2016
Ciasteczka z płatkami żytnimi
Polecam pyszne ciasteczka z płatków żytnich. U mnie zniknęły w mig, smakowały nawet dzieciom.
Składniki:
- 60 g płatków żytnich
- 80 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z płatkami i mieszamy łyżką.
Na blaszce na papierze do pieczenia wykładamy łyżką ciasto lekko spłaszczając.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.
sobota, 19 marca 2016
Makaron z brokułami
Polecam obiad bez mięsa np. na piątek. Ja użyłam makaronu razowego, ale jeśli nie lubimy to może być zwykły i w dowolnym kształcie.
Składniki:
- 200 g makaronu razowego penne
- 1 mały brokuł
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany słodkiej 18 % w kartoniku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej na wpół twardo, bo za miękki nie będzie smakował.
Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze do smaku i od razu podajemy.
Na talerz układamy makaron, brokuły i polewamy sosem.
Smacznego..
czwartek, 17 marca 2016
Sałatka z gotowanego kurczaka
Do tej sałatki najlepsze będzie mięso z gotowanego rosołu. U mnie właśnie zazwyczaj zostaje filet, który możemy wykorzystać do sałatki
Składniki:
- 1 ugotowana pierś z kurczaka z rosołu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebule i rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Podajemy i smacznego...
Składniki:
- 1 ugotowana pierś z kurczaka z rosołu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ugotowaną pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebule i rzodkiewkę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Podajemy i smacznego...
niedziela, 13 marca 2016
Chińskie z pędami bambusa
Kolejna propozycja na chińskie smaki.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
- imbir przyprawa
- 1 cebula
- mała puszka pędów bambusa w plastrach
- 250 g mrożonych warzyw chińskich
- olej do smażenia
- ryż biały lub brązowy
Przygotowanie:
Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- sos sojowy
- sól, pieprz
- papryka ostra
- imbir przyprawa
- 1 cebula
- mała puszka pędów bambusa w plastrach
- 250 g mrożonych warzyw chińskich
- olej do smażenia
- ryż biały lub brązowy
Przygotowanie:
Filet z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie polać sosem sojowym, solą, pieprzem, papryką ostra oraz imbirem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażyć cebulę z mięsem na rumiano, następnie dodać warzywa chińskie i smażyć około 10 minut.Dodać pędy bambusa, podlać wodą i dusić około 10 minut. Doprawić jeśli trzeba i podawać z ryżem.
sobota, 12 marca 2016
Sałatka z kurczakiem
Polecam pyszną sałatkę na przekąskę do pracy lub na kolację.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy.
Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju + do smażenia
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- bazylia suszona
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, sola, pieprzem, mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Kapustę pekińską siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Ogórka zielonego obieramy i również kroimy w kostkę, koperek siekamy.
Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy i podajemy. Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...