Ten rodzaj pasty doskonale sprawdzi się na karnawałowym stole. Posmarowane krakersy idealnie dopełnią stół. Możemy także zjeść na śniadanie na ulubionym pieczywie.
Składniki:
- 200 g sera
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorek poszatkowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól morska z ziołami
- pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z majonezem, jogurtem naturalnym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, doprawić i wymieszać dokładnie.
Smarować krakersy, ułożyć na talerzyku i podawać od razu.
piątek, 6 stycznia 2017
środa, 4 stycznia 2017
Sałatka z roszponką
Polecam pyszną i zdrową sałatkę. Nadaje się jako przekąska między głównymi daniami lub po prostu jako lekka kolacja.
Składniki:
- 50 g roszponki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 żółtej papryki
- pół ogórka zielonego
- 1 łyżka oleju czosnek-bazylia (Kamis)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w pół księżyce. Paprykę kroimy w paseczki. Roszponkę myjemy osuszamy. Do miski przekładamy wszystkie warzywa, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem bazylią i mieszamy. Podajemy. Smacznego.
Składniki:
- 50 g roszponki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 żółtej papryki
- pół ogórka zielonego
- 1 łyżka oleju czosnek-bazylia (Kamis)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w pół księżyce. Paprykę kroimy w paseczki. Roszponkę myjemy osuszamy. Do miski przekładamy wszystkie warzywa, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem bazylią i mieszamy. Podajemy. Smacznego.
wtorek, 3 stycznia 2017
Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka i brokuła
Polecam pyszne danie z kurczakiem i brokułami. Można podać z ulubionym sosem.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- pół brokuła
- 10 szt pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka ziołowa
- papryka słodka
- 100 ml śmietany 30 %
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- pół brokuła
- 10 szt pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka ziołowa
- papryka słodka
- 100 ml śmietany 30 %
- oliwa z oliwek do smażenia
- 50 g startego na dużych oczkach żółtego sera
Przygotowanie:
naleśniki: do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20 minut i potem smażymy naleśniki.
nadzienie: brokuły gotujemy na wpół twardo w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka ziołową i papryką słodka. Na patelni na oliwie smażmy pieczarki do odparowania wody.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy mięso i smażymy dalej. Następnie dodajemy brokuły i podsmażone pieczarki. Wszystko mieszamy, chwilkę smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy śmietanę i chwilkę dusimy.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Na wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego.
poniedziałek, 2 stycznia 2017
Tortilla z kurczakiem
Lubie tortillę przygotowaną w różnej postaci. Moja wersja idealna jest jako przekąska na imprezę lub inną uroczystość. Szybko sie ją przygotowuje i jest smaczna czy na zimno czy na ciepło.
Składniki:
- 1 opakowane tortilli
- 1 mały filet z kurczaka
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sos czosnkowy: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym dodać czosnek (obrany) przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Posypujemy przyprawą i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka. Kapustę pekińska szatkujemy.
Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy kapustę pekińską, cebulę czerwoną oraz pierś z kurczaka. Zwijamy ciasno. Kroimy na 4 mniejsze kawałki i wbijamy wykałaczkę. Wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego.
Składniki:
- 1 opakowane tortilli
- 1 mały filet z kurczaka
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sos czosnkowy: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym dodać czosnek (obrany) przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Posypujemy przyprawą i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka. Kapustę pekińska szatkujemy.
Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy kapustę pekińską, cebulę czerwoną oraz pierś z kurczaka. Zwijamy ciasno. Kroimy na 4 mniejsze kawałki i wbijamy wykałaczkę. Wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego.
piątek, 25 listopada 2016
Danie z patelni z kurczakiem, cukinią i kaszą orkiszową
Ostatnio bardzo zasmakowała mi kasza orkiszowa. Tym razem z mięsem i cukinią. Po prostu pyszne danie.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy orkiszowej
-1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- oliwa
- papryka ostra
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka z ziołami
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka z ziołami.
Paprykę również kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w pół księżyce niezbyt cienkie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę czerwoną chwilkę smażymy dodajemy cukinie, posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i mieszamy. Dodajemy kasze i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
niedziela, 20 listopada 2016
Sałatka z makaronu graham
Kolejna propozycja na fit przekąskę tym razem z makaronem graham.
Składniki:
- 100 g makaronu graham świderki
- kawałek pora
- 1 papryka czerwona
- pół ogórka zielonego świeżego
- sól, pieprz
- 1 -2 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy sola, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Podajemy jako przekąskę
sobota, 19 listopada 2016
Kasza orkiszowa z cebulą i ogórkiem kiszonym
Polecam kolejny zamiennik do obiadu zamiast ziemniaków.
Składniki:
- pół woreczka ugotowanej kaszy orkiszowej
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę i wraz z cebulą dodajemy do kaszy. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy oliwą, mieszamy i podajemy do mięsa.
wtorek, 11 października 2016
Kasza orkiszowa z warzywami
Ostatnio zaczęłam gotować bardziej zdrowo jak to mówią fit. Szukam różnych inspiracji, przepisów, ciekawych artykułów, niektóre możemy znaleźć na stronie Kobiece porady
Dzisiaj propozycja na kaszę orkiszową z warzywami zamiast ziemniaków.
Składniki:
- pół woreczka ugotowanej kaszy orkiszowej
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 5 sztuk pieczarek
- 1 mała cebulka
-1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia pieczarek
- sól morka, pieprz czarny
Przygotowanie:
Papryki kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków.
wtorek, 4 października 2016
Cannelloni z kurczakiem i warzywami Lubella 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella
Jak już pisałam poprzednio uwielbiam makaron w różnej postaci. Na słodko, słono, pikantnie. Tym razem użyłam makaronu cannelloni, a że ostatnio jem bardzo dużo warzyw to i tutaj ich nie zabrakło. Przepis zgłaszam do akcji "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella"
Składniki:
- 10 szt makaronu Lubella Cannelloni nr 53
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
- sól morska
- pieprz czarny
- sos sojowy
- 5 szt pieczarek
- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 strąk papryki żółtej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 kulka mozzarelli
sos:
- 1 jogurt naturalny
- 2 jajka
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, Posypujemy przyprawami solą, pieprzem, papryka ostrą, sosem sojowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy na oliwie na rumiano.
Pieczarki i cebule obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek doprawiając solą, pieprzem i szczypta ziół prowansalskich.
Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w małą kosteczkę.
Następnie mieszamy w misce, papryki, pieczarki z cebulą i usmażone mięso z kurczaka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, mieszamy. Nakładamy do makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Robimy sos. Jajka mieszamy z jogurtem doprawiając solą i pieprzem. Możemy dodać ziół prowansalskich. Wylewamy na makaron cannelloni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie mozzarellę kroimy w plastry, układamy na wierzchu i trzymamy w piekarniku na ser się rozpuści i od razu wyjmujemy i podajemy.
poniedziałek, 3 października 2016
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną Polska jest do zwiedzenia/zjedzenia
Gołąbki z kaszą gryczaną pochodzą z regionu podkarpackiego skąd pochodzi moja mama. Od dzieciństwa zajadała się tymi gołąbkami. Jemy je do dzisiaj i postanowiłam wziąć udział w konkursie na potrawę regionalną gdyż moim dzieciom również smakują, a to cieszy najbardziej. Podkarpacie jest regionem o charakterze rolniczo-przemysłowym, a ta potrawa jest jedną z wielu.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- koncentrat pomidorowy z bazylią
farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- odrobina oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków.
W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy.
Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka.
Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...