Pyszne kuleczki z mięsa mielonego drobiowego uwielbiane przez dzieci. Składniki: - 35 dag mięsa mielonego z indyka - 1 jajko - 1 czerstwa bułka - 1 szklanka mleka - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżka natki pietruszki - 2 kostki rosołowe - sól, pieprz Sos: - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki pszennej - 1 pęczek koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki. Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple i w ten czas robimy sos. Sos: Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie znie...