Posty

Pączki z piekarnika

Obraz
Miałam nie piec pączków w tym roku, bo zaczęłam się zdrowiej odżywiać, no ale mam męża łasucha i dzieci które lubią pączki bez nadzienia. Postawiłam zatem na paczki z piekarnika, które też ja mogę zjeść. Składniki: - 30 g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 5 szklanek mąki tortowej - 3 łyżki masła - roztopić - 2 jajka - 1 łyżka cukru waniliowego - 0,5 szklanki cukru - cukier puder do posypania pączków Przygotowanie: Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu) Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. ...

Sałatka z kukurydzą

Obraz
Polecam pyszną sałatkę z kukurydzą na śniadanie lub kolacje. Możemy ją podać jako dodatek na kolację Walentynkową.... Składniki: - puszka kukurydzy - 4 marchewki - 3 średnie ziemniaki - 4 jajka + 1 jajko do dekoracji - 3 łyżki majonezu - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ziemniaki i marchew ugotować do miękkości. Obrać, pokroić w kosteczką i przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do pozostałych składników. Warzywa posypujemy solą, pieprze, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy według własnego smaku. Smacznego...

Małe roladki z kurczaka z pieczarkami i serem

Obraz
Polecam dzisiejszy nasz obiadek roladki z pieczarkami i serem. Sprawdzą się też na przyjęciu urodzinowym lub innej okazji. Składniki: - 1 duży filet z kurczaka - 40 dag pieczarek - 10 dag sera - sól - sól ziołowa - pieprz - zioła prowansalskie - olej do smażenia - jajko - bułka tarta - brokuły ugotowane do dekoracji Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy tłuczkiem i solimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju doprawiając solą ziołową, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozbite mięso nakładamy porcję pieczarek i sera, zwijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówkę.  Smacznego...

Babka makowo-piaskowa

Obraz
Polecam pyszną babkę nie tylko na Wielkanoc. Lukier jest z dodatkiem aromatu waniliowego co daje babce wspaniały smak ... Składniki: - 1 szklanka maki pszennej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 szklanka maku suchego - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g margaryny - 1/3 szklanki mleka - aromat migdałowy lukier: - odrobina wody - cukier puder - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki. Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie. Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Drożdżowy migdałowiec

Obraz
Polecam pyszne, delikatne o nucie migdałowej ciasto drożdżowe. Znalazłam w gazetce biedronki. Składniki: - 50 g drożdży - 100 g masła - 2 jajka - 2,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka olejku migdałowego - szczypta soli - cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut. Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki. Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem. ...

Oszukana sałatka gyros

Obraz
Polecam pyszną i oszczędną, bo bez mięsa sałatkę gyros. Składniki: - 1 kapusta pekińska - 1 puszka kukurydzy - 5 ogórków konserwowych - 1 mały słoik papryki konserwowej - 1 czerwona cebula sos: - 1 łyżka majonezu - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 3 łyżki ketchupu - u mnie pikantny - pieprz - sól jeśli jeszcze trzeba Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować, przełożyć do miski, kukurydzę odsączyć z zalewy również przełożyć do miski. Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do reszty składników. Składniki sosu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Polewamy warzywa i mieszamy. Podajemy, smacznego....

Murzynek

Obraz
Polecam pysznego murzynka, którego zawsze robiła moja mama.... Składniki: - 1 margaryna - 250 g - 2 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki wody - 4 żółtka - 2 szklanki maki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 białka jaj - cukier puder do posypania Przygotowanie: Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego...