Posty

Surówka z sałaty lodowej z koperkiem

Obraz
Pyszna zdrowa i smaczna surówka do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Składniki: - pół sałaty lodowej - 2 marchewki - 1 pęczek rzodkiewek - pół pęczka szczypiorku - 1 łyżka oleju rzepakowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru - kilka kropel octu Przygotowanie: Sałatę lodową porwać w rękach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć doi miski, dodać sól, pieprz, cukier, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać do drugiego dania lub zjeść jako przekąskę.  

Owocowy koktajl

Obraz
Pyszny, zdrowy koktajl na śniadanie lub przekąskę... Składniki: - 1 szklanka mrożonych malin - 1 banan - 1 jabłko - 1 gruszka - 400 ml kefiru - 2 łyżeczki cukru - można pominąć Przygotowanie: Banana, jabłko, gruszkę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do wysokiej miski, dodajemy maliny, kefir oraz cukier. Miksujemy i podajemy. Możemy wcześniej schłodzić.

Sałatka z makaronem

Obraz
Dzisiaj 1 marca i mam dla was propozycję na sałatkę z makaronem. Pomału zbliża się wiosna już nie mogę się doczekać....a Wy? Składniki: - 200 g makaronu u mnie kolanka małe - pół puszki kukurydzy - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 średni ogórek zielony - sól, pieprz - 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać. Podawać.....

Ciasto na nutellowym spodzie

Obraz
Dzisiaj mija 3 lata odkąd założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które podpatrzyłam u bratowej. Składniki: na spód: - 400 g kremu czekoladowego np Nutella - 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki - 200 ml śmietany 18% masa śmietanowa: - 660 ml śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżeczki żelatyny - 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny wierzch: - 2 galaretki wiśniowe - 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami - forma okrągła 24 cm - papier do pieczenia Przygotowanie: Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 % Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy. Wykładamy równomiernie na spó...

Sałatka

Obraz
Polecam pyszną sałatkę z nutą czosnku, bardzo dobra na zimowe dni... Składniki: - 200 g kapusty białej - kawałek pora - 5 jajek ugotowanych na twardo - 5 plasterków polędwicy sopockiej - pół puszki kukurydzy - 3-4 ogórki konserwowe - sól, pieprz - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego Przygotowanie: Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...

Wafle z masą - pischinger

Obraz
Od dłuższego czasu mąż za mną chodził i mówił żebym zrobiła wafle, w końcu naszło mnie natchnienie i proszę bardzo oto przepis... Składniki: - 5 wafli suchych - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 4 żółtka - 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao.  Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle. Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz. Kroimy na trójkąty i podajemy

Surówka wielowarzywna

Obraz
Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Składniki: - 200 g białej kapusty - 200 g czerwonej kapusty - kawałek selera - 2 marchewki - 1 cebula - sól do smaku - cukier do smaku - 2 łyżki majonezu - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.

Sezamowe ciasteczka

Obraz
Mam dla Was pyszna propozycję na ciasteczka sezamowe. Przepis pochodzi  od Ewy  Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam bardzo :))) Składniki: - pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania - 100 g miękkiego masła - pół szklanki cukru brązowego - może być biały - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto.  Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.

Sałatka z pora

Obraz
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię por. Czy to w sałatkach, czy w daniach z mięsem... Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem... Składniki: - 2 pory jasna część - 3 jajka - 4 ogórki konserwowe - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek. Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy. Podajemy...

Morszczuk z warzywami pieczony w foli

Obraz
Dzisiaj przy okazji postu mam pyszną rybkę pieczoną w foli w piekarniku. Idealna propozycja dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Składniki na jedną porcję: - 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk - 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków - przyprawa do ryb u mnie Prymat - folia aluminiowa do zawinięcia rybki Rada : Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano. Przygotowanie: Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy...