Posty

Kasza orkiszowa z warzywami

Obraz
Ostatnio zaczęłam gotować bardziej zdrowo jak to mówią fit. Szukam różnych inspiracji, przepisów, ciekawych artykułów, niektóre możemy znaleźć na stronie Kobiece porady   Dzisiaj propozycja na kaszę orkiszową z warzywami zamiast ziemniaków.  Składniki: - pół woreczka ugotowanej kaszy orkiszowej - pół papryki czerwonej - pół papryki żółtej - 5 sztuk pieczarek - 1 mała cebulka -1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia pieczarek - sól morka, pieprz czarny Przygotowanie: Papryki kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Studzimy. W misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy sola morska i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków. 

Cannelloni z kurczakiem i warzywami Lubella 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella

Obraz
Jak już pisałam poprzednio uwielbiam makaron w różnej postaci. Na słodko, słono, pikantnie. Tym razem użyłam makaronu cannelloni, a że ostatnio jem bardzo dużo warzyw to i tutaj ich nie zabrakło. Przepis zgłaszam do akcji "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella" Składniki: - 10 szt makaronu Lubella Cannelloni nr 53 - 1 filet z piersi kurczaka - 1 ząbek czosnku - zioła prowansalskie - papryka ostra - sól morska - pieprz czarny - sos sojowy - 5 szt pieczarek - 1 strąk papryki czerwonej - 1 strąk papryki żółtej - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy - 1 kulka mozzarelli sos: - 1 jogurt naturalny - 2 jajka - sól morska - pieprz czarny Przygotowanie: Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę, Posypujemy przyprawami solą, pieprzem, papryka ostrą, sosem sojowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym cz...

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną Polska jest do zwiedzenia/zjedzenia

Obraz
Gołąbki z kaszą gryczaną pochodzą z regionu podkarpackiego skąd pochodzi moja mama. Od dzieciństwa zajadała się tymi gołąbkami. Jemy je do dzisiaj i postanowiłam wziąć udział w konkursie na potrawę regionalną gdyż moim dzieciom również smakują, a to cieszy najbardziej. Podkarpacie jest regionem o charakterze rolniczo-przemysłowym, a ta potrawa jest jedną z wielu. Składniki: - 1 główka białej kapusty - koncentrat pomidorowy z bazylią farsz: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - sól i pieprz - odrobina oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków. W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy. Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy,...

Pełnoziarniste naleśniki z twarogiem i bananami

Obraz
Dzisiaj polecam naleśniki w wersji fit z mąki pełnoziarnistej. Naleśniki najlepiej usmażyć cienkie gdyż lepiej smakują. Z tej porcji wyjdzie około 5-6 naleśników. Składniki: ciasto naleśnikowe: - 1 szklanka mleka 0,5 % - 1 jajko - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1/3 szklanki wody - 250 g twarogu - mały jogurt naturalny - cukier waniliowy - banany Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie robimy twaróg. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie smażymy cienkie naleśniki. Nakładamy twaróg, banana pokrojonego w plastry, zwijamy układamy na talerzu plastry banana i podajemy.

Kąski z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Obraz
Moja rodzinka uwielbia takie kąski, a zwłaszcza dzieci, bo są łagodne w smaku i fajnie chrupią. Poza tym nie ociekają tłuszczem, bo są pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni. Składniki: - 1 filet z piersi kurczaka - 2 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki papryki słodkiej - 2 szczypty soli - 1 szczypta pieprzu - pół łyżeczki przyprawy do kurczaka - płatki kukurydziane do panierowania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki.  Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać. Włożyć mięso, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.

Surówka z rukoli

Obraz
Kolejna propozycja na surówkę, tym razem z rukolą. Nie przepadałam kiedyś za nią, ale to się zmieniło. Składniki:  - 2 garście rukoli - 2 łyżki kukurydzy - pół czerwonej papryki - kawałek pora  - 6 szt rzodkiewek dresing: - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki oliwy - 1 łyżka soku z cytryny - sól morska, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy i  kroimy w kostkę. Pora kroimy w paseczki.Rzodkiewkę myjemy i kroimy w paseczki. Składniki dresingu mieszamy ze sobą, polewamy warzywa, mieszamy. Podajemy.

Masło z awokado

Obraz
Masło z awokado najlepiej zrobić z małej porcji i zjeść tego samego dnia. Mimo to że jest cytryna lekko ściemniało następnego dnia. Składniki: - pół awokado - odrobina oliwy z oliwek - 1 łyżka soku z cytryny - sól morska Przygotowanie: Awokado przekrawamy na pół, obieramy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól morską. Mieszamy i smarujemy ulubione pieczywo.

1000 pomysłów jedna Lubella sałatka z makaronem

Obraz
Uwielbiam makaron i tworzyć różnego rodzaju sałatki. Użyłam makaronu Pełne ziarno kokardki. Mam małe dzieci a one uwielbiają różnego kształtu makaron, a kokardki sprawdziły się idealnie. Składniki: - 100 g makaronu Lubella Pełne ziarno kokardki - 1 garść rukoli (20 g) - pół czerwonej papryki - pół czerwonej cebuli - 4 łyżki kukurydzy z puszki - 50 g sera feta dresing: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Rukole umyć i osuszyć.  Kukurydzę odsączyć z zalewy.  Cebule czerwoną pokroić w piórka.  Paprykę czerwoną pokroić w paseczki a ser feta w kostkę. Dresing: oliwę połączyć z wodą, solą i pieprzem. Na talerzu owalnym dużym lub na dwóch małych układamy kolejno makaron, rukolę, paprykę czerwoną, kukurydzę, czerwoną cebulę i ser feta. Na wierzch polewamy dresingiem. Podajemy, smacznego.

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Obraz
Dzisiaj polecam surówkę do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę. Składniki: - pół kapusty pekińskiej - pół puszki kukurydzy - kawałek pora - pół czerwonej papryki sos: - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy w pół księżyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa. Następnie mieszamy. Doprawiamy według gustu. Podajemy do drugiego dania lub jako osobna przekąska.

Kasza gryczana z pieczarkami

Obraz
Kolejna propozycja z kaszy gryczanej jako zamiennik ziemniaków. Składniki: - pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej - 8 pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz - bazylia - olej rzepakowy Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.  Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy dodajemy kaszę i ponownie mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba. Podajemy na ciepło.