Ostatnio bardzo zasmakowała mi kasza orkiszowa. Tym razem z mięsem i cukinią. Po prostu pyszne danie.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy orkiszowej
-1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- oliwa
- papryka ostra
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka z ziołami
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka z ziołami.
Paprykę również kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w pół księżyce niezbyt cienkie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę czerwoną chwilkę smażymy dodajemy cukinie, posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i mieszamy. Dodajemy kasze i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.