Polecam pyszną i zdrową sałatkę. Nadaje się jako przekąska między głównymi daniami lub po prostu jako lekka kolacja.
Składniki:
- 50 g roszponki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0,5 żółtej papryki
- pół ogórka zielonego
- 1 łyżka oleju czosnek-bazylia (Kamis)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonej bazylii
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w pół księżyce. Paprykę kroimy w paseczki. Roszponkę myjemy osuszamy. Do miski przekładamy wszystkie warzywa, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem bazylią i mieszamy. Podajemy. Smacznego.
środa, 4 stycznia 2017
wtorek, 3 stycznia 2017
Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka i brokuła
Polecam pyszne danie z kurczakiem i brokułami. Można podać z ulubionym sosem.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- pół brokuła
- 10 szt pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka ziołowa
- papryka słodka
- 100 ml śmietany 30 %
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 250 g mąki
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 filet z kurczaka
- pół brokuła
- 10 szt pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do kurczaka ziołowa
- papryka słodka
- 100 ml śmietany 30 %
- oliwa z oliwek do smażenia
- 50 g startego na dużych oczkach żółtego sera
Przygotowanie:
naleśniki: do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20 minut i potem smażymy naleśniki.
nadzienie: brokuły gotujemy na wpół twardo w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka ziołową i papryką słodka. Na patelni na oliwie smażmy pieczarki do odparowania wody.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy mięso i smażymy dalej. Następnie dodajemy brokuły i podsmażone pieczarki. Wszystko mieszamy, chwilkę smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy śmietanę i chwilkę dusimy.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Na wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego.
poniedziałek, 2 stycznia 2017
Tortilla z kurczakiem
Lubie tortillę przygotowaną w różnej postaci. Moja wersja idealna jest jako przekąska na imprezę lub inną uroczystość. Szybko sie ją przygotowuje i jest smaczna czy na zimno czy na ciepło.
Składniki:
- 1 opakowane tortilli
- 1 mały filet z kurczaka
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sos czosnkowy: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym dodać czosnek (obrany) przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Posypujemy przyprawą i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka. Kapustę pekińska szatkujemy.
Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy kapustę pekińską, cebulę czerwoną oraz pierś z kurczaka. Zwijamy ciasno. Kroimy na 4 mniejsze kawałki i wbijamy wykałaczkę. Wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego.
Składniki:
- 1 opakowane tortilli
- 1 mały filet z kurczaka
- połowa małej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- przyprawa do gyrosa
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sos czosnkowy: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym dodać czosnek (obrany) przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Posypujemy przyprawą i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka. Kapustę pekińska szatkujemy.
Placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy kapustę pekińską, cebulę czerwoną oraz pierś z kurczaka. Zwijamy ciasno. Kroimy na 4 mniejsze kawałki i wbijamy wykałaczkę. Wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego.
piątek, 25 listopada 2016
Danie z patelni z kurczakiem, cukinią i kaszą orkiszową
Ostatnio bardzo zasmakowała mi kasza orkiszowa. Tym razem z mięsem i cukinią. Po prostu pyszne danie.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy orkiszowej
-1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- oliwa
- papryka ostra
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka z ziołami
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka z ziołami.
Paprykę również kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w pół księżyce niezbyt cienkie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 7 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę czerwoną chwilkę smażymy dodajemy cukinie, posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i mieszamy. Dodajemy kasze i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
niedziela, 20 listopada 2016
Sałatka z makaronu graham
Kolejna propozycja na fit przekąskę tym razem z makaronem graham.
Składniki:
- 100 g makaronu graham świderki
- kawałek pora
- 1 papryka czerwona
- pół ogórka zielonego świeżego
- sól, pieprz
- 1 -2 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy sola, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Podajemy jako przekąskę
sobota, 19 listopada 2016
Kasza orkiszowa z cebulą i ogórkiem kiszonym
Polecam kolejny zamiennik do obiadu zamiast ziemniaków.
Składniki:
- pół woreczka ugotowanej kaszy orkiszowej
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- sól morska, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę i wraz z cebulą dodajemy do kaszy. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy oliwą, mieszamy i podajemy do mięsa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...