Składniki na 3 porcje:
na placki ziemniaczane:
- 7 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
na gulasz:
- 0,5 kg mięsa z szynki
- 200 g mrożonych warzyw w słupkach ( ja kupuje w biedronce) - ( możemy użyć świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół szklanki wody i 2 płaskie łyżki mąki do zagęszczenia gulaszu
Przygotowanie:
Gulasz:
Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do brytfanki, wlewamy wodę i dusimy około 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy warzywa i dusimy około 15 -20 minut. Zagęszczamy gulasz woda rozmieszaną z mąką doprowadzając do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy. Smażymy na oleju placki jak naleśniki.
Gorące placki przekładamy na talerz polewamy gulaszem, składamy na pół, polewamy jeszcze raz gulaszem i podajemy na gorąco.
Smacznego....
fajny pomysł, w dumie dawno nie jadłam takich placków, chyba wykorzystam Twój pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić, na prawdę pyszne. mój mą się nimi zajada :)
Usuńmasz bardzo fajne przepisy
OdpowiedzUsuńJan
Dziękuję :)
Usuńod dawna mam chęć zrobic podobne danie
OdpowiedzUsuń