Pyszna papryka zamknięta w słoiku na zimę. Moje dzieci uwielbiają jej smak. Przepis mam od mojej mamy koleżanki, który wart jest polecenia.
Składniki:
- około 4 kg papryki czerwonej
Zalewa:
- 3 litry wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Ponadto
- ziele angielskie - po 1 ziarenku do słoika
- liść laurowy - po małym lub po pół listka do słoika
- miód - 1 łyżka na słoik
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w długie paski. Wkładamy do słoika, dodajemy po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 liściu laurowym.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy paprykę, dodajemy 1 łyżkę miodu i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy 20 minut, na malutkim gazie i wyjmujemy. Kładziemy do góry dnem, trzymamy tak aż ostygną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
Z miodem jeszcze nie robiłam, pora sprawdzić ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, polecam zrobić :)
Usuń