środa, 10 grudnia 2014

Chałwowe babeczki

Polecam pyszne, szybkie babeczki z dodatkiem chałwy.


Składniki:

suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:
- 100 g chałwy waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka

do dekoracji:
- 1 czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy

Przygotowanie:

Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.






Świąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. Robiłam babeczki z chałwową kruszoną, ale z chałwą w środku jeszcze nie. :) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z chałwą musiał być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...