piątek, 26 grudnia 2014

Ananasowiec

Pomysł na ciasto zrodził się gdyż robiłam cytrynowca z brzoskwiniami, smakowało nam, ale nie wszyscy lubią cytrynę więc powstał ananasowiec.




Składniki:

 na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa - ananasowa:
- sok z 1 puszki ananasa
- 1,5 szklanki wody
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- pół szklanki cukru
- 1 kostka margaryny

- herbatniki 250 g
- ananasy z puszki

masa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30 % z biedronki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru - sprawdzić

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, miksując dodajemy cukier cukier waniliowy i żółtka. Mikser zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy (36 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypana mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, 20 - 30 minut.

Masa budyniowa:

Do soku wlewamy przegotowaną wodę i odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy i w niej rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy aby budyń ostygł. Następnie miękką margarynę przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy ją na ostudzony biszkopt. Następnie układamy herbatniki.
Ananasy kroimy w kostkę i układamy na herbatnikach.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Wykładamy na ananasy i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.

Smacznego... Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...