wtorek, 9 grudnia 2014

Pierniczki

Polecam pierniczki, które muszą poleżeć w pojemniczku aby zmiękły.




Składniki:

 - 300 g mąki
- 200 g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka śmietany gęstej

- lukier do dekoracji - u mnie gotowy

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, przyprawę do pienika i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.Kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak ostygną lukrujemy według gustu.


Świąteczne słodkości!

2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...