piątek, 23 stycznia 2015

Drożdżowy migdałowiec

Polecam pyszne, delikatne o nucie migdałowej ciasto drożdżowe. Znalazłam w gazetce biedronki.






Składniki:

- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.

Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.

Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.










 Najlepiej ciasto smakuje jak jest świeże tzn pieczone tego samego dnia. U nas znikło bardzo szybko.
Smacznego...






2 komentarze:

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...