Udka na ostro z piekarnika

Dzisiaj polecam szybki, smaczny i ostry obiad. Wystarczy przyprawić mięso odstawić na jakiś czas i mięso samo piecze się w piekarniku. Do tego brokuły i jak kto woli ziemniaki.
Porcja na 2 osoby.


Składniki:

- 2 udka z kurczaka lub 4 podudzia
- 1-2 ząbki czosnku

mieszanka przypraw:
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 2 szczypty papryki ostrej
- 1 szczypta imbiru

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posypujemy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas. Mięso najlepiej przygotować rano i w porze obiadowej zapiekać w piekarniku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut lub nieco dłużej.
Podajemy z brokułami lub ulubioną surówką i ziemniakami.



Komentarze

Popularne posty