Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników. Bardzo mi zasmakował i robię go dość często.
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
masa jabłkowa:
- 1 duży słoik marmolady ( ja użyłam własnej roboty)
- 2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
- 0,5 l śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C. Po tym czasie ciasto odstawić do wystygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody . Jak ostygną połączyć z jabłkami i wylać na biszkopt.
Śmietanę dobrze ubić i wymieszać z żelatyna ( rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody) oraz z cukrem pudrem. Wyłożyć na jabłka z galaretką.
Wierzch jabłecznika oprószyć drobno starta czekoladą deserową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
pieknie i przepysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuje :) ciasto jest bardzo dobre, moja teściowa za nim przepada :)
Usuń