Truskawkowy zawrót głowy pomału się kończy więc nie może zabraknąć koktajlu z truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony na drugie śniadanie albo jako deser na podwieczorek.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do wysokiego naczynia. Wlewamy mleko, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem około 1 minuty. Przelewamy do szklanek, schładzamy w lodówce.
piątek, 12 lipca 2013
czwartek, 11 lipca 2013
Zupa klops gotowany
Zapraszam na zupkę z klopsami gotowanymi uwielbianą przez dzieci.
Składniki:
na pulpety:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.
Składniki:
na pulpety:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany ( ja dodaję Piątnica 18 % do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.
piątek, 28 czerwca 2013
Szybka sałatka
U mnie znowu rzodkiewki w roili głównej. Zatem więc proponuję szybką sałatkę do grilla, na kolację lub na imprezkę. Porcja jest dla dwóch osób. Jak chcemy przygotować dla większej liczby osób podwajamy składniki.
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego....
Składniki:
- duży pęczek rzodkiewek
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, suszymy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego....
czwartek, 27 czerwca 2013
Trójkąty z twarogiem z ciasta francuskiego
Do dzisiejszej kawki proponuję ciastka z twarogiem na gotowym cieście francuskim. Szybko i smacznie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół kostki twarogu - 125 g
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na środku nakładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Składamy w trójkąt lekko dociskając brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 C.
Pieczemy bez papieru, który jest widoczny na zdjęciu.
środa, 26 czerwca 2013
Racuchy z jagodami
Dzisiaj na przekąskę proponuję racuchy z jagodami. Zawsze robiłam z potartymi jabłkami, ale został mi słoiczek jagód i postanowiłam zrobić w takiej wersji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możemy je zjeść z jogurtem naturalnym czy śmietaną.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 14 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki jagód z soku (przecedzone na sitku)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dobrze mieszamy. Dodajemy jagody i mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.
wtorek, 25 czerwca 2013
Kompot z truskawek
Zapraw ciąg dalszy. Pyszny kompocik za zimę lub na upalne dni. Ta porcja starczy na 10 szt słoików 1 litrowych
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 2,5 kg truskawek
- 1 kg cukru
- około 8 litrów wody
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do słoików tak mniej więcej do połowy. Zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Konfitury z truskawek
Sezon truskawkowy zaczęty i trzeba pomyśleć o zaprawach na początek konfitury z truskawek. Idealne będą do naleśników, racuchów, deserów, lodów czy ciast.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 400 g cukru
- 1 szt Konfitur-Fix
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Jak mamy duże truskawki to rozdrabiamy, a jak mamy małe to nie trzeba.
Truskawki wkładamy do garnka, wsypujemy cukier, Konfitur-Fix i dobrze mieszamy. Całość mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty na większym ogniu stale mieszając.
Gorące konfitury przekładamy do słoików i od razu zamykamy. Odwracamy do góry dnem, aby się dobrze zamknęły do momentu aż ostygną.
niedziela, 23 czerwca 2013
Rolada biszkoptowa z jagodami
Ciasta z bita śmietaną są dość kaloryczne, ale nie można się im oprzeć.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
Składniki:
Na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan-fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- pół szklanki jagód z soku domowego odsączonych na sitku - mogą być mrożone lub świeże
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą zawijamy w ściereczkę formując roladę. Studzimy.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier pudem dalej ubijając, następnie dodajemy śmietan-fix i miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody i dobrze mieszamy.
Przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy. Dekorujemy według uznania. U mnie jest to pozostały krem i maliny z domowego soku.
piątek, 21 czerwca 2013
Bigos ze świeżej kapusty
Trzeba korzystać z możliwości kupienia świeżych warzyw. ja nie marnuję czasu i u nas pyszny bigosik.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty
- 2 laski kiełbasy - u mnie zwyczajna
- 1 cebula
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 koncentrat pomidorowy 190 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, wlewamy troszkę wody, i gotujemy. Jak kapusta będzie na wpół miękka dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. doprawiamy jeśli trzeba.
Bigos jest lepszy na drugi dzień. jak wyjdzie go nam za dużo to możemy zamknąć go w słoiki i starczy na dłużej. Bigos w słoiku pasteryzujemy 20 minut.
Makaron z warzywami
Bardzo lubię makaron w różnej postaci. U mnie w odsłonie z warzywami, możemy to danie zjeść na obiad lub kolacje.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
Składniki:
- 250 g makaronu do sphagetti
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub maggi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i chwilkę smażymy, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka, sosem sojowym i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Tą sałatkę jadłam kiedyś na weselu, postanowiłam odtworzyć jej smak. Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 5 jajek - 3-4 ogórki kon...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...