Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 łyżki masła - roztopić
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- cukier puder do posypania pączków
Przygotowanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Rada:
Pączki możemy nadziać 1 łyżeczką marmolady przed pieczeniem, tylko dobrze musimy owinąć ciasto aby przy pieczeniu nie wypłynęło.