środa, 11 lutego 2015

Pączki z piekarnika

Miałam nie piec pączków w tym roku, bo zaczęłam się zdrowiej odżywiać, no ale mam męża łasucha i dzieci które lubią pączki bez nadzienia. Postawiłam zatem na paczki z piekarnika, które też ja mogę zjeść.





Składniki:

- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 5 szklanek mąki tortowej
- 3 łyżki masła - roztopić
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru

- cukier puder do posypania pączków

Przygotowanie:

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.

Rada:

Pączki możemy nadziać 1 łyżeczką marmolady przed pieczeniem, tylko dobrze musimy owinąć ciasto aby przy pieczeniu nie wypłynęło.








Karnawałowe Słodkości! Pączki na Tłusty Czwartek

Sałatka z kukurydzą

Polecam pyszną sałatkę z kukurydzą na śniadanie lub kolacje. Możemy ją podać jako dodatek na kolację Walentynkową....






Składniki:

- puszka kukurydzy
- 4 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 4 jajka + 1 jajko do dekoracji
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ziemniaki i marchew ugotować do miękkości. Obrać, pokroić w kosteczką i przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do pozostałych składników.
Warzywa posypujemy solą, pieprze, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy według własnego smaku.



Smacznego...


wtorek, 10 lutego 2015

Małe roladki z kurczaka z pieczarkami i serem

Polecam dzisiejszy nasz obiadek roladki z pieczarkami i serem. Sprawdzą się też na przyjęciu urodzinowym lub innej okazji.



Składniki:

- 1 duży filet z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 10 dag sera
- sól
- sól ziołowa
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- jajko
- bułka tarta

- brokuły ugotowane do dekoracji

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy tłuczkiem i solimy.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oleju doprawiając solą ziołową, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na rozbite mięso nakładamy porcję pieczarek i sera, zwijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówkę.







 Smacznego...

sobota, 7 lutego 2015

Babka makowo-piaskowa

Polecam pyszną babkę nie tylko na Wielkanoc. Lukier jest z dodatkiem aromatu waniliowego co daje babce wspaniały smak ...


Składniki:

- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka maku suchego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- aromat migdałowy

lukier:

- odrobina wody
- cukier puder
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki. Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.











piątek, 23 stycznia 2015

Drożdżowy migdałowiec

Polecam pyszne, delikatne o nucie migdałowej ciasto drożdżowe. Znalazłam w gazetce biedronki.






Składniki:

- 50 g drożdży
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- szczypta soli

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy połowę ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru i zostawiamy na 20 minut.

Resztę mleka podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem i szczypta soli.

Po wyrośnięciu drożdży dodajemy resztę składników, czyli roztopione masło z mlekiem, jajka roztrzepane, aromat migdałowy i wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.
Formę 30 cm do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu posypujmy cukrem pudrem.










 Najlepiej ciasto smakuje jak jest świeże tzn pieczone tego samego dnia. U nas znikło bardzo szybko.
Smacznego...






czwartek, 15 stycznia 2015

Oszukana sałatka gyros

Polecam pyszną i oszczędną, bo bez mięsa sałatkę gyros.






Składniki:

- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 1 czerwona cebula

sos:

- 1 łyżka majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu - u mnie pikantny
- pieprz
- sól jeśli jeszcze trzeba

Przygotowanie:

Kapustę pekińską poszatkować, przełożyć do miski, kukurydzę odsączyć z zalewy również przełożyć do miski. Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do reszty składników.
Składniki sosu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Polewamy warzywa i mieszamy. Podajemy, smacznego....



poniedziałek, 12 stycznia 2015

Murzynek

Polecam pysznego murzynka, którego zawsze robiła moja mama....


Składniki:

- 1 margaryna - 250 g
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody

- 4 żółtka
- 2 szklanki maki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 białka jaj
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











Smacznego...

Karnawałowe Słodkości!

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...