Posty

Zielona sałatka

Obraz
Wymyśliłam ją bardzo dawno temu, bo uwielbiam sałatki... Składniki: - kapusta pekińska - puszka groszku konserwowego - 4 jajka - 4 ogórki konserwowe - por - biała część - sól, pieprz, bazylia - do smaku - majonez Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por również pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki dodać przyprawy i majonez. Wymieszać.

Sałatka paprykowa

Składniki: - słoik papryki konserwowej - 20 dag żółtego sera - 2-3 ogórki kiszone - 4-5 jaj - 2 cebule - majonez - sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski, jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki również drobno pokroić, a ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.

Sałatka meksykańska

Składniki:  - pierś z kurczaka - puszka ananasa - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 saszetki ryżu - 1 ząbek czosnku - 1 papryka czerwona - sól, pieprz - dużo curry - majonez Przygotowanie: Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sól, pieprz i majonez. Wymieszać.

Sałatka wiosenna

Składniki: - główka zielonej sałaty - 2 średniej wielkości ogórki świeże - pęczek rzodkiewek - pęczek szczypiorku - 3 jajka ugotowane na twardo - mała puszka groszku konserwowego - szklanka majonezu wymieszanego ze śmietaną - sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę podzielić na małe kawałeczki, ogórki obrać i pokroić w cienkie ćwierć plasterki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i jajka drobno posiekać. Wszystkie warzywa wsypać do miski dodać groszek polać majonezem, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Sałatka z zupek chińskich

Każdy ma swój przepis na tą sałatkę oto mój... Składniki: - 2 zupki chińskie - łagodna i ostra - pierś z kurczaka - por - biała część -3 ogórki konserwowe - puszka kukurydzy - kapusta pekińska - przyprawa gyros Sos: - ketchup i majonez - połączyć ( ilość wg uznania) Przygotowanie: Zupki chińskie pokruszyć, posypać przyprawami i zalać wrzącą wodą. Pierś z kurczaka pokroić, posypać przyprawą i podsmażyć. Por i ogórki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Wymieszać w misce zupki, kurczaka, kukurydzę, por i ogórki. Polać przygotowanym sosem i na górę posypać kapustę pekińską.

Sałatka z parówkami

Składniki: - 4 łyżki majonezu - 1 słoik fasolki szparagowej - 1 czerwone jabłko - 1 cebula - 2 parówki drobiowe - 150 g żółtego sera - 1 łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Fasolkę osączyć z zalewy. Jabłko umyć nie obierać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić. Parówki pokroić w plasterki. Żółty ser pokroić w kostkę. Dodać koperek. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i wymieszać.

Żółta sałatka

Składniki: - pół szklanki ryżu - 3 plasterki ananasa z puszki - 2 brzoskwinie z puszki - 10 dag wędzonego kurczaka Przygotowanie:  Ryż ugotować. Owoce i kurczaka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać.

Sałatka z tuńczykiem

Idealna dla miłośników tuńczyka. Składniki:  - 1 torebka ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju - 1 papryka czerwona - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 słoik ogórków konserwowych - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka musztardy - 1 cebula - sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować, puszki odcedzić. Ogórki, paprykę i cebulę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając tuńczyka wraz z olejem. Następnie dodać majonez, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Sałatka z czerwonej fasoli

Składniki: - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - słoik selera - słoik marchewki - 1 por - 8 jajek ugotowanych na twardo - 20 dag szynki - 6 ogórków konserwowych - 1 majonez - 2 małe jogurty naturalne - ser potarty - koperek Przygotowanie: Jajka, por, ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i jogurtami. Wierzch sałatki posypać potartym serem i koperkiem.

Sałatka z kapusty pekińskiej na słodko

Składniki: - średnia kapusta pekińska - puszka brzoskwiń - 7 dag rodzynek - mały słoik majonezu - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka curry - sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę i rodzynki umyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Po oczyszczeniu kapustę poszatkować. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zmiękły, następnie odcedzić. Wszystkie składniki starannie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami. Sałatkę polać sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wymieszać.