Posty

Sałatka z żółtym serem

Obraz
Pyszna i szybka sałatka na kolację lub na przyjęcie urodzinowe. Składniki: - 5 ogórków konserwowych - 4 strąki papryki konserwowej - pół puszki kukurydzy - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do warzyw. Jogurt mieszamy z majonezem doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Podajemy.

Racuchy bananowe z rodzynkami

Obraz
Pyszne racuszki nie tylko dla dzieci. Coś dla wielbicieli rodzynek jak moja młodsza córeczka, która była zachwycona placuszkami. Składniki: - 2 jajka - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka mąki - cukier wanilinowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 banany - 2 garście rodzynek Przygotowanie: Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, rodzynki i rozgniecione widelcem lub zmiksowane banany. Wszystko wymieszać i smażyć na oleju na złoty kolor. Racuszki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Klopsy w zalewie octowej

Obraz
Polecam pyszne klopsy w zalewie octowej idealne na przekąskę na imprezę lub na inna okazję. Składniki: klopsy: - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 jajko - 3 łyżki bułki tartej - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz zalewa: - 1 litr wody - 2 szklanki octu - 1 łyżka cukru - 3 ziela angielskie - 5 ziarenek pieprzu czarnego - 2 liście laurowe - 2 cebule Przygotowanie: Klopsy : mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie. Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło. Po tym czasie można smakować, smacznego :)

Jajka w szynce na sałatce

Obraz
Dzisiaj pyszna i tradycyjna propozycja podania jajek i sałatki na urodziny lub inną uroczystość. Składniki na 1 półmisek: do dekoracji: - 4 liście sałaty - 5 rzodkiewek - majonez - 4 plastry świeżego ogórka - 6 plastrów szynki - 3 jajka ugotowane na twardo na sałatkę: - 2 jajka ugotowane na twardo - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 2 ogórki kiszone - kawałek selera - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa na sałatkę gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty, nakładamy sałatkę. jajka kroimy na pół, zawijamy w plaster szynki tak aby było widać jajko i układamy na sałatce. Na jajku robimy kleksa z majonezu. Z rzodkiewek robimy kwiatuszki i układamy na sałatce. Ogórka zielonego nacinamy, wywijamy i układamy na szynce. Smacznego...

Czekoladowe muffinki z bananami

Obraz
Po dłuższym czasie polecam pyszne muffinki czekoladowe z bananem w środku. Nie dodawałam przepisów gdyż miałam nie sprawną rękę. Myślę, że nadrobię to w najbliższym czasie :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 budyń czekoladowy  Wodzisław - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - pół szklanki jogurtu naturalnego - pół szklanki oleju - 1 duży banan lub 2 małe Przygotowanie: Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier łączymy w misce. Mokre czyli mleko, jajko, jogurt naturalny i olej łączymy w drugiej misce. Następnie mokre wlewamy do suchym i łączymy kilkoma ruchami łyżki. Banana obieramy i kroimy w plasterki o grubości 1,5 - 2 cm. Do foremek nakładamy 1 łyżkę ciasta, wciskamy kawałek banan i nakładamy 1 łyżkę ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Muffinki możemy polukrować, posypać cukrem pudrem. Smacznego...

Ciasto z budyniem malinowym

Obraz
Polecam pyszne ciasto z malinowym budyniem firmy  Wodzisław , ciasto wymyśliłam na urodziny teścia. Wszystkim smakowało. Składniki: biszkopt: - 4 jajka - 3/4 szkl. cukru - cukier waniliowy - pół szklanki mąki tortowej - pół szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki maku budyń: - 3 budynie malinowe - 4 łyżki cukru - 1 litr mleka - 200 g margaryny - 24 herbatniki polewa: - czekolada mleczna - 1 łyżka mleka - 1 łyżka wody - kokos do posypania  Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać. Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.  Budyń:  Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić...

Pierogi ruskie

Obraz
Dzisiaj pyszne pruskie pierogi, które wynalazłam u  Oli - kuchnia szeroko otwarta  bardzo pyszne. Ciasto jest idealne dzięki dodaniu samych żółtek. Farsz równie bardzo dobry, ostry. Przepis godny polecenia.  Składniki: Na ciasto: - 500 g mąki - 250 ml gorącej wody - pół łyżeczki soli - 2 żółtka - 1,5 łyżki stopionego masła Nadzienie: - 650 g ziemniaków - waga po obraniu - 250 g twarogu półtłustego - 1 łyżka masła + 2 łyżki  - 1 duża cebula - sól (do smaku) - pieprz czarny (do smaku) - 1 łyżka oleju - szczypta cukru - cebula do podania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy z osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i ugniatamy tłuczkiem. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i zrumieniamy na maśle z olejem, dodajemy szczyptę soli i cukru. Cebulę dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy pokruszony twaróg, posypujemy solą i pieprzem i ugniatamy tłuczkiem. Doprawiamy na ostro. Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na porcje, ...

Surówka z ogórka konserwowego

Obraz
Polecam pyszną surówkę do obiadu na jogurcie grecki, jeżeli nie lubimy możemy dodać odrobinę majonezu i zmieni smak. Składniki: - 3 ogórki konserwowe - 4 strąki papryki konserwowej - kawałek pora - sól, pieprz ziołowy - 2-3 łyżki jogurtu greckiego Przygotowanie: Ogórki, paprykę i pora kroimy w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy przyprawami, dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia składników. Podajemy jako surówkę do drugiego dania lub jako przekąskę.

Rafaello na herbatnikach

Obraz
Pyszne, mało pracochłonne, bez pieczenia ciasto. Zrobimy je w 1 godzinę. Idealne dla nie zapowiedzianych gości jak i na przyjęcia. Składniki: - 24 herbatniki masa: - 3 szklanki mleka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - cukier wanilinowy - 100 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania - 200 g margaryny Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę. Zagotowujemy mieszając doprowadzamy do wrzenia aby powstał budyń, dodajemy kokos, mieszamy i studzimy. Margarynę przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. W kwadratowej formie układamy 12 herbatników, na to wykładamy część masy budyniowej, ponownie układamy herbatniki, smarujemy resztą masy i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki, po około 2 godzinach możemy podawać.