Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
budyń:
- 3 budynie malinowe
- 4 łyżki cukru
- 1 litr mleka
- 200 g margaryny
- 24 herbatniki
polewa:
- czekolada mleczna
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka wody
- kokos do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.
Budyń:
Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu dalej miksując. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Na budyń ułożyć herbatniki.
Polewa:
Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.
Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńzrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Dziękuje bardzo i cieszę się że smakowało :)
OdpowiedzUsuńA zrobiłaś może zdjęcie? Jeśli tak to bym prosiła o przesłanie dodam je do zakładki czytelnicy pieką i gotują. Mój adres aniad29@op.pl
A czy może być budyń waniliowy?
OdpowiedzUsuńMoże być...
Usuń