Posty

Piernikowe muffinki

Obraz
Polecam pyszne piernikowe muffinki. Szybkie w wykonaniu, a gdy w święta brak czasu to one są idealne, a zapach pieczonych muffinek piernikowych roznosi się w całej kuchni. Składniki: suche: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao mokre: - 1 łyżka miodu - 1 szklanka mleka - 0.5 szklanki oleju - 2 jajka Przygotowanie: Składniki suche łączymy w misce, a składniki mokre w drugiej misce. Mokre przelewamy do suchych i mieszamy na jednolite ciasto. Napełniamy ciastem foremki do muffinek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub do suchego patyczka. Lukrujemy i posypujemy kolorową posypką lub według własnego gustu.

Truskawkowy deser

Obraz
Proponuję pyszny deser z truskawek, ja akurat użyłam mrożonego musu, który zrobiłam w okresie letnim. Możemy również użyć truskawek mrożonych wtedy użyjemy mniej wody do galaretki. Składniki: - 0.5 kg truskawek - mogą być mrożone - 0.5 szklanki cukru - 250 ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka truskawkowa - 250 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki dekoracja - 3 gwiazdki z czekolady - kulki srebrne cukrowe - pół mandarynki Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. W tym czasie truskawki myjemy lub odmrażamy. Przekładamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy galaretkę lekko tężejącą i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i wkładamy do lodówki aby nasz deser stężał. Wyciągamy z formy, dekorujemy i podajemy. Rada: Gdy mamy truskawki mrożone to do galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.

Ciasto bez jajek

Obraz
Polecam pyszne, nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych. Składniki: - 0,5 (125 g)  kostki margaryny  - 2 łyżki dżemu - ja użyłam truskawkowego - 1 szklanka mleka - 3 szklanki mąki - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki sody Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolita masę i wylewamy na kwadratową formę ( 20 x 20 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto najlepiej sprawdzić czy się upiekło po 20 minutach, każdy piekarnik jest inny wiec dla ostrożności trzeba zajrzeć szybciej do piekarnika.

Kawa po wiedeńsku

Obraz
Znalazłam przepis na pyszną kawę po wiedeńsku z dodatkiem kakao. Kawa nie jest słodka, także jak lubimy słodką to dosypmy sobie cukier. Składniki: - 1 porcja kawy czyli 200 ml ja użyłam rozpuszczalnej - 1 łyżeczka kakao - bita śmietana lub spienione mleko - kostki czekolady do dekoracji - cukier jeśli ktoś lubi słodką Przygotowanie: Przygotowujemy kawę, wsypujemy kakao i cukier (jeśli lubimy) do kawy  i mieszamy. Wlać do szklanki na cienkiej nóżce i dekorujemy bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. Na koniec ozdobić startą czekoladą.

Rolada z porem i serem

Obraz
Polecam przepyszną roladę na Świąteczny stół lub niedzielny obiad dla gości. Idealnie nada się też jako zimna przekąska na przyjęciu. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe - 1 cebula - 3 łyżki bułki tartej - 2 jajka - sól, pieprz - 2 pory - biała część - 3 plastry żółtego sera - tłuszcz do wysmarowania formy - natka pietruszki i koperek do dekoracji - folia aluminiowa do przygotowania rolady Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Folię aluminiową rozłożyć na blacie, następnie rozłożyć mięso na około 1 - 1,5 cm. Por pokroić w plasterki i sparzyć na sitku. Zostawić aby ociekł. Następnie rozkładamy na mięsie. Zwijamy roladę z pomocą foli aluminiowej, ale bez foli. Formę (35 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i za...

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika

Obraz
Pyszne, mniej kaloryczne niż tradycyjne frytki smażone na oleju. Te potrzebują tylko odrobinę aby się nie przypaliły. Składniki: - 10 szt średnich ziemniaków - sól ziołowa - zioła prowansalskie - bazylia - 2 łyżki oleju do posmarowania blachy do pieczenia - ja użyłam tej większej z piekarnika Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Układamy na blaszce wysmarowanej olejem, posypujemy przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut. Trzeba wcześniej sprawdzić czy się upiekły. Smacznego...

Sałatka z żółtym serem

Obraz
Pyszna i szybka sałatka na kolację lub na przyjęcie urodzinowe. Składniki: - 5 ogórków konserwowych - 4 strąki papryki konserwowej - pół puszki kukurydzy - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do warzyw. Jogurt mieszamy z majonezem doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Podajemy.