Posty

Gulasz cielęcy z warzywami

Obraz
Dzisiaj na obiad polecam cielęcinę. Mięsko bardzo kruche, smaczne, a przede wszystkim smakuje dzieciom. Składniki:  - 0,5 kg cielęciny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - sól, pieprz - masło klarowne do smażenia do zagęszczenia -3/4 szklanki wody - 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie: Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę. W rondelku podgrzewamy masło klarowne i obsmażamy mięso na rumiano. W tym czasie kroimy cebule i czosnek w małą kostkę. Dodajemy do podsmażonego mięsa i chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy około 40 -60 minut. W połowie duszenia dodajemy marchewkę i pietruszkę obraną i pokrojoną w plasterki. Dusimy podlewając wodą i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką.

Ogórki po chińsku - z papryką ostrą

Obraz
Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji. Składniki: - 2 kg ogórków - 6 łyżek soli - 1,5 szklanki octu 10 % - 8 łyżek oleju - 1 kg cukru - 2 główki czosnku - 2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy. W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy. W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków. Przepis znalazłam w internecie.

Ryż z warzywami

Obraz
Dzisiaj polecam ryż z warzywami. Robię tak czasami jak nie mam ochoty na mięso. Składniki: - 250 g warzyw mrożonych po chińsku - pół puszki kukurydzy - 1 woreczek ryżu - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, papryka ostra - 3 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.

Surówka z sałaty lodowej z kukurydzą

Obraz
Uwielbiam robić surówki, a oto kolejna propozycja z sałaty lodowej. Składniki: - pół główki sałaty lodowej - pół puszki kukurydzy - kawałek pora - 1 mniejszy ogórek zielony - 2 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i mieszamy. Smacznego.

Sałatkowy tort

Obraz
Polecam pyszną sałatkę na każdą okazję, która ozdobi każdy stół. U mnie wersja świąteczna, bo nie miałam ostatnio czasu, ale będę nadrabiać. Składniki:   Pierwsza warstwa: - mały por biała część - pół puszki groszku zielonego - 10 małych ogórków konserwowych - 1 łyzka majonezu - sól, pieprz Druga warstwa: - duży seler ugotowany - 1 jabłko - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Trzecia warstwa: - 4 jajka ugotowane na twardo - 50 g sera żółtego - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Dekoracja: - 1 jajko ugotowane na twardo - 2 plastry szynki - 1 ogórek kiszony lub według gustu Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz. Druga warstwa: Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę. Trzecia warstwa: Jajka kroimy w kostkę, ...

Ciasteczka

Obraz
Dodaje zaległe ciasteczka. Zamiast foremek w kształcie jajek możemy zrobić inne. Składniki: - 200 g masła - 1 jajko - 2 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu waniliowego - 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy według gustu. U mnie lukier i serduszka.                

Surówka z pory i białej kapusty

Obraz
Polecam pyszną surówkę z pora i białej kapusty. Gotową możemy kupić w sklepie, ale zrobiona w domu na pewno lepiej smakuje. Składniki: - główka małej białej kapusty - 1 por - 1-2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka cukru - sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy lub kroimy w mniejszą kostkę. Por kroimy w kostkę. . Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy aby się przegryzła. Smacznego.

Babka waniliowa

Obraz
Polecam szybka babkę waniliową dla zapracowanych. U nas znikła w mig. Składniki: - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - olejek waniliowy Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier dalej miksując dodajemy żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia oraz olejek. Wylewamy do podłużnej formy 25 cm x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut lub troszkę dłużej. Wszystko zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.

Ciasteczka z płatkami żytnimi

Obraz
Polecam pyszne ciasteczka z płatków żytnich. U mnie zniknęły w mig, smakowały nawet dzieciom. Składniki: - 60 g płatków żytnich - 80 g mąki pszennej - 1 jajko - 60 g cukru brązowego - 110 g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, płatki oraz proszek do pieczenia.  Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmieszaną mąkę z płatkami i mieszamy łyżką.  Na blaszce na papierze do pieczenia wykładamy łyżką ciasto lekko spłaszczając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 12-15 minut.

Makaron z brokułami

Obraz
Polecam obiad bez mięsa np. na piątek. Ja użyłam makaronu razowego, ale jeśli nie lubimy to może być zwykły i w dowolnym kształcie. Składniki: - 200 g makaronu razowego penne - 1 mały brokuł - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - sól, pieprz - 100 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany słodkiej 18 % w kartoniku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.  Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej na wpół twardo, bo za miękki nie będzie smakował. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy jeszcze do smaku i od razu podajemy. Na talerz układamy makaron, brokuły i polewamy sosem. Smacznego..