Posty

Koktajl banan szpinak kiwi

Obraz
Polecam pyszny koktajl na drugie śniadanie lub na przekąskę po obiedzie lub po treningu. Składniki: - 1 banan - 1 kiwi - 2 kostki szpinaku mrożonego - 1 jogurt naturalny (150 g) - kilka ziarenek słonecznika Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub miksera stojącego i zmiksować. Przelać do szklanki posypać słonecznikiem i smacznie wypić.

Warkocz z brokułem z ciasta francuskiego

Obraz
Polecam pyszną przekąskę z brokułem i z filetem z kurczaka. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 brokuł - 1 filet z kurczaka - 50 g sera żółtego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie 2 minuty. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie ponacinać co 2 cm lecz nie do końca. Zostawiamy w środku około 5 cm nie przeciętego ciasta na farsz. Układamy podsmażonego kurczaka, różyczki brokuła i potarty ser. Zwijamy na przemian tworząc warkocz. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Możemy podać również z sosem czosnkowym. Smacznego.

Kąski z kurczaka w sezamie

Obraz
Polecam pyszne kąski z kurczaka na obiad lub jako przekąskę na urodziny lub inną uroczystość. Można podać z różnymi sosami. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 jajko - sól, pieprz - sezam - czarnuszka  sos: -3 łyżki majonezu - 1 łyżka ketchupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Jajko rozbijamy na jednym talerzu a na drugim mieszamy sezam z czarnuszką. Następnie mięso obtaczamy w jajku potem w sezamie z czarnuszką i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 -25 minut. Sos -  ketchup wymieszać z majonezem. Smacznego.

Szaszłyki z kurczaka i ananasa

Obraz
Polecam pyszne szaszłyki z kurczaka. Można je upiec na dwa sposoby w piekarniku lub na grillu. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3 plastry ananasa - 1 papryka czerwona - przyprawa do szaszłyków - bazylia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasa i paprykę również kroimy w kostkę.  Składniki kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków, posypujemy przyprawami.  Szaszłyki możemy piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub upiec na grillu. Podawać z ulubioną surówką. U mnie z pomidorków koktajlowych. Smacznego.

Racuchy bananowe

Obraz
Polecam pyszne racuchy bananowe na jogurcie naturalnym. Składniki: - 400 ml jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 szklanka maki - 2 banany Przygotowanie: Banany rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, konfiturą lub miodem. Smacznego.

Zielona surówka

Obraz
Polecam pyszną surówkę do obiadu. Składniki: -  kilka liści sałaty lodowej - pół pęczka szczypiorku - 1 jabłko - kawałek pora  - sól morska z ziołami - pieprz - 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy. Pora kroimy w pół księżyce i przelewamy wrzącą wodą na sitku studzimy. Następnie wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy solą morską z ziołami oraz pieprzem. Polewamy oliwą mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego.

Potrawka z kurczaka

Obraz
Po bardzo dużej przerwie polecam potrawkę z kurczaka. Robi się ją szybko i jest pyszna w smaku. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 1 cukinia - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - sól, pieprz - papryka słodka - przyprawa do kurczaka - szczypta kurkumy - 100 ml śmietany 30 % - olej do smażenia - 1 szklanka wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, obsypać przyprawami. Cukinie i paprykę pokroić w paski. Marchewkę w talarki a cebulę w kostkę. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebule z marchewką, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso dalej smażyć. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy paprykę z cukinią wlewamy szklankę wody i dusimy. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy śmietanę doprawiamy jeśli trzeba. Podajemy z ryżem. Smacznego

Schab z rękawa

Obraz
Polecam danie dla zapracowanych, wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku, a w tym czasie możemy zrobić coś innego.  Składniki: - pół kg schabu - 1 duża cebula - 1 papryka czerwona - 5-6 ziemniaków lub według uznania - 2 marchewki - sól, pieprz - bazylia - przyprawa do wieprzowiny - 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Mięso kroimy w mniejsze kawałki. cebulę kroimy w piórka. ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę czerwoną oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki układamy na tacce lub talerzu, posypujemy przyprawami przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Podajemy, smacznego.

Torcik z truskawkami

Obraz
Torcik przygotowałam dla dzieci, bo bardzo chciały i biegały za mną mama zrób nam tort :) No i musiałam zrobić :) Składniki: biszkopt: - 4 duże jajka - 1 szklanka mąki  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 4 łyżki oleju krem: - 660 ml śmietany 30 % - 5 łyżeczek żelatyny - gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny - 3 łyżki cukru pudru - około 0,5 kg truskawek Przygotowanie: biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodając żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto wylewamy na okrągłą formę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Biszkopt robię zawsze dzień wcześniej, wtedy lepiej się go kroi. Gorący wyciągam z piekarnika i rzucam z 50 cm na podłogę aby nie opadł.   krem: ...

Gulasz z indyka

Obraz
Polecam pyszny gulasz z indyka podany z kaszą jaglaną. Składniki: - 500 g mięsa gulaszowego z indyka - 1 mała cukinia - 1 cebula - papryka żółta i czerwona - papryka słodka w proszku - sól, pieprz - 1 ziarenko angielskiego - 3 ziarenka pieprzu - 2 liście laurowe - olej do smażenia - śmietana 12  % - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - kasza jaglana Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę i smażymy dalej. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką, sól i dusimy. Jak mięso będzie na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, żółtą oraz cukinię. Dusimy dalej do miękkości mięsa. Podlewając wodą jeśli trzeba. Na końcu wlewamy śmietanę, doprawiamy jeśli jeszcze trzeba i podajemy z kaszą jaglaną posypane szczypiorkiem.