Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka ananasa
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 saszetki ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz
- dużo curry
- majonez
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sól, pieprz i majonez. Wymieszać.
środa, 29 lutego 2012
wtorek, 28 lutego 2012
Sałatka wiosenna
Składniki:
- główka zielonej sałaty
- 2 średniej wielkości ogórki świeże
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- mała puszka groszku konserwowego
- szklanka majonezu wymieszanego ze śmietaną
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę podzielić na małe kawałeczki, ogórki obrać i pokroić w cienkie ćwierć plasterki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i jajka drobno posiekać. Wszystkie warzywa wsypać do miski dodać groszek polać majonezem, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
- główka zielonej sałaty
- 2 średniej wielkości ogórki świeże
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- mała puszka groszku konserwowego
- szklanka majonezu wymieszanego ze śmietaną
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę podzielić na małe kawałeczki, ogórki obrać i pokroić w cienkie ćwierć plasterki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i jajka drobno posiekać. Wszystkie warzywa wsypać do miski dodać groszek polać majonezem, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Sałatka z zupek chińskich
Każdy ma swój przepis na tą sałatkę oto mój...
Składniki:
- 2 zupki chińskie - łagodna i ostra
- pierś z kurczaka
- por - biała część
-3 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- przyprawa gyros
Sos:
- ketchup i majonez - połączyć ( ilość wg uznania)
Przygotowanie:
Zupki chińskie pokruszyć, posypać przyprawami i zalać wrzącą wodą. Pierś z kurczaka pokroić, posypać przyprawą i podsmażyć. Por i ogórki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Wymieszać w misce zupki, kurczaka, kukurydzę, por i ogórki. Polać przygotowanym sosem i na górę posypać kapustę pekińską.
Składniki:
- 2 zupki chińskie - łagodna i ostra
- pierś z kurczaka
- por - biała część
-3 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- przyprawa gyros
Sos:
- ketchup i majonez - połączyć ( ilość wg uznania)
Przygotowanie:
Zupki chińskie pokruszyć, posypać przyprawami i zalać wrzącą wodą. Pierś z kurczaka pokroić, posypać przyprawą i podsmażyć. Por i ogórki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Wymieszać w misce zupki, kurczaka, kukurydzę, por i ogórki. Polać przygotowanym sosem i na górę posypać kapustę pekińską.
Sałatka z parówkami
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 1 słoik fasolki szparagowej
- 1 czerwone jabłko
- 1 cebula
- 2 parówki drobiowe
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Fasolkę osączyć z zalewy. Jabłko umyć nie obierać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić. Parówki pokroić w plasterki. Żółty ser pokroić w kostkę. Dodać koperek. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i wymieszać.
- 4 łyżki majonezu
- 1 słoik fasolki szparagowej
- 1 czerwone jabłko
- 1 cebula
- 2 parówki drobiowe
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Fasolkę osączyć z zalewy. Jabłko umyć nie obierać, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić. Parówki pokroić w plasterki. Żółty ser pokroić w kostkę. Dodać koperek. Wszystkie składniki połączyć z majonezem i wymieszać.
Żółta sałatka
Składniki:
- pół szklanki ryżu
- 3 plasterki ananasa z puszki
- 2 brzoskwinie z puszki
- 10 dag wędzonego kurczaka
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Owoce i kurczaka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać.
- pół szklanki ryżu
- 3 plasterki ananasa z puszki
- 2 brzoskwinie z puszki
- 10 dag wędzonego kurczaka
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Owoce i kurczaka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać.
Sałatka z tuńczykiem
Idealna dla miłośników tuńczyka.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować, puszki odcedzić. Ogórki, paprykę i cebulę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając tuńczyka wraz z olejem. Następnie dodać majonez, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować, puszki odcedzić. Ogórki, paprykę i cebulę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodając tuńczyka wraz z olejem. Następnie dodać majonez, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Sałatka z czerwonej fasoli
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- słoik selera
- słoik marchewki
- 1 por
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag szynki
- 6 ogórków konserwowych
- 1 majonez
- 2 małe jogurty naturalne
- ser potarty
- koperek
Przygotowanie:
Jajka, por, ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i jogurtami. Wierzch sałatki posypać potartym serem i koperkiem.
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- słoik selera
- słoik marchewki
- 1 por
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag szynki
- 6 ogórków konserwowych
- 1 majonez
- 2 małe jogurty naturalne
- ser potarty
- koperek
Przygotowanie:
Jajka, por, ogórki i szynkę pokroić w paseczki. Połączyć wszystkie składniki z majonezem i jogurtami. Wierzch sałatki posypać potartym serem i koperkiem.
Sałatka z kapusty pekińskiej na słodko
Składniki:
- średnia kapusta pekińska
- puszka brzoskwiń
- 7 dag rodzynek
- mały słoik majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę i rodzynki umyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Po oczyszczeniu kapustę poszatkować. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zmiękły, następnie odcedzić. Wszystkie składniki starannie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami. Sałatkę polać sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wymieszać.
- średnia kapusta pekińska
- puszka brzoskwiń
- 7 dag rodzynek
- mały słoik majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę i rodzynki umyć. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Po oczyszczeniu kapustę poszatkować. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą, aby zmiękły, następnie odcedzić. Wszystkie składniki starannie wymieszać. W osobnej miseczce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami. Sałatkę polać sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem wymieszać.
Sałatka z kalafiora
Bardzo dobra dla miłośników kalafioru...
Składniki:
- kalafior
- mały słoik pieczarek w occie
- 20 dag fasolki szparagowej zielonej
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo
- majonez
- sól
- przyp. curry
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w wodzie 2 minuty. Pieczarki pokroić na 4 części. Fasolkę ugotować i pokroić na 3 cm kawałki. Jajka pokroić w kostkę. Dodać majonez, sól i posypać curry. Wymieszać.
Składniki:
- kalafior
- mały słoik pieczarek w occie
- 20 dag fasolki szparagowej zielonej
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo
- majonez
- sól
- przyp. curry
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w wodzie 2 minuty. Pieczarki pokroić na 4 części. Fasolkę ugotować i pokroić na 3 cm kawałki. Jajka pokroić w kostkę. Dodać majonez, sól i posypać curry. Wymieszać.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Bardzo dobra do dań z grilla i nie tylko.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek świeży lub kiszony
- 1 pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół kostki sera feta light
- sól, cukier, kwasek cytrynowy
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę posiekać. Resztę składników pokroić w kostkę. Posolić, dodać trochę cukru, kwasku cytrynowego i oleju wszystko wymieszać. Można również dodać gotowy sos sałatkowy (bardzo dobry paprykowo-ziołowy). Ten sos dodajemy zamiast oleju.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek świeży lub kiszony
- 1 pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół kostki sera feta light
- sól, cukier, kwasek cytrynowy
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę posiekać. Resztę składników pokroić w kostkę. Posolić, dodać trochę cukru, kwasku cytrynowego i oleju wszystko wymieszać. Można również dodać gotowy sos sałatkowy (bardzo dobry paprykowo-ziołowy). Ten sos dodajemy zamiast oleju.
Sałatka z ziemniaków
Przepis na tę sałatkę mam od sąsiadki, która pochodziła z Niemiec. Byłam wtedy małą dziewczynką, ale lubię tą sałatkę do tej pory.
- 10-15 małych ziemniaków
- 2-3 średnie cebule
- 4-5 ogórków korniszonych
- 5 łyżek stołowych zalewy z korniszonów
- sól, pieprz, trochę kopru zielonego do smaku
- duży majonez, nawet i też mały.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach pokroić w cienkie plastry i koniecznie zalać zalewą z korniszonów. Jeżeli jest za mało kwaśne dodać małą łyżkę octu. Ogórki pokroić w pół księżyce. Cebule pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Na koniec dodać przyprawy, majonez i wymieszać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...