niedziela, 26 maja 2013

Szybki obiadek z kurczaka

Zapraszam na pieczone podudzia z kurczaka. Bez żadnych marynat tylko z przyprawą do kurczaka żeby było szybko i prosto jak nie mamy czasu na siedzenie w kuchni.


Składniki:

- 4 podudzia
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i posypać przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim kurczaka. Zapiekać 1 godzinę pod pokrywą w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywę, zlać powstały wywar i piec jeszcze 15 minut żeby skórka się spiekła.


Z powstałego wywaru możemy zrobić sos. Do tego potrzebujemy 3/4 szklanki wody i 2 łyżki mąki.

Wywar wlewamy na patelnię. Zagotowujemy. Wodę mieszamy z mąką tak żeby nie było klusek i wlewamy do wywaru, dokładnie mieszamy, doprawiamy i zagotowujemy.

sobota, 25 maja 2013

Surówka z porą

Pyszna surówka do obiadu. Uwielbiana przez moją rodzinkę.


Składniki:

- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 por
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w pół księżyce. Wszystko przekładamy do miski doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy.



Smacznego...

Likier krówkowy

Przepis na ten pyszny likier pochodzi z Przyślij Przepis. Jest naprawdę dobry i godny polecenia. Idealny na babskie wieczory i nie tylko.




Składniki:

- 0,7 l wódki u mnie Krupnik
- 1 puszka masy Krówkowej
- 0,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Masę Krówkową przełożyć do miski i dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku. Całość wymieszać. Dodać alkohol, mleko skondensowane i całość ponownie wymieszać i pozostawić na kilka dni do „przegryzienia”.



piątek, 24 maja 2013

Zapiekanka z nutą maggi

Pyszna zapiekanka idealna na obiad lub kolację.



Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- pół papryki czerwonej lub 1 mała

Sos:

- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka maggi

Dodatkowo:

- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 2 plastry sera

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę i paprykę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, kiełbasę i paprykę żeby zmiękła.  Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Nakładamy makaron, kiełbasę, paprykę i cebulę.

 Sos:

Jajka ubijamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i mieszamy. Zapiekankę polewamy sosem. Smarujemy majonezem i ketchupem, a na wierzchu układamy ser.
Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Jakby ser się za mocno spiekał możemy przykryć folią aluminiową.


Kotlety z polędwiczek wieprzowych

Dzisiaj zapraszam na pyszne kruchutkie kotleciki z polędwiczek wieprzowych. Do tego ziemniaczki i pikle w musztardzie z własnej spiżarki, które niebawem pojawią się na blogu.


Składniki:

- 1 polędwica wieprzowa
- sól i pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Kotleciki obsypać solą i pieprzem. Moczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ułożyć na talerzu i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego...

sobota, 18 maja 2013

Zapiekanka z makaronem

Dzisiaj zapraszam na pyszną zapiekankę. Idealne danie na obiad lub kolację.



Składniki:


- 20dag makaronu świderki
- 1 laska kiełbasy
- 25 dag pieczarek
- sos węgierski w słoiku Dawtona
- 4 plastry żółtego sera

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę. W naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron, pieczarki, kiełbasę, zalewamy sosem, mieszamy i układamy ser. Zapiekamy w piekarniku nastawionym do 180 C, 20-25 minut.




 Smacznego ...

czwartek, 16 maja 2013

Kapuśniak

Kiedyś nie lubiłam kapuśniaku, ale ten przepis na zupkę dostałam dawno temu od koleżanki i jem go z przyjemnością do dzisiaj. 








Składniki:

- duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich ziemniaków
- mała główka kapusty

- 1 cebula
- 2 laski kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- sól i pieprz

- maggi do smaku

Przygotowanie:


Udko zalać 3 litrami wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 20 minut.Marchew, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. Do gotującego wywaru dodajemy marchew, seler, pietruszkę i por. Gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą na wpół twarde dodajemy kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę, smażymy około 5 minut i    przekładamy do gotującej się zupy. Chwilkę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i maggi.



środa, 15 maja 2013

Żeberka z grilla

Zapraszam na żeberka z grilla. Marynata jest naprawdę rewelacyjna, ale pamiętajmy żeby żeberka nie były zbyt mięsiste, bo wtedy długo będziemy je piec na ruszcie.



Składniki:

- 1,2 kg żeberek
- sól

marynata:

- 2 łyżki oleju
- łyżka miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku ( jak duże to 1 )

Przygotowanie:

Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Mięso umyć i podzielić na porcje, posolić i włożyć do marynaty na 4 godziny.
Po tym czasie osączyć i piec na ruszcie po 20 minut z każdej strony co jakiś czas obracając.

wtorek, 14 maja 2013

Deser Pina colada

Zapraszam na deser z kefiru i galaretki Pina Colada. Zamiast kefiru możemy dodać serek homogenizowany i deser będzie słodszy.

Składniki na 3 porcje:

- 1 galaretka Winiary Pina Colada
- 200 ml kefiru
- pół banana

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Po przestudzeniu łączymy z kefirem i mieszamy. Banana kroimy w plastry układamy w kieliszkach do wina i wlewamy nasz deser jeszcze rzadki żeby banany wypłynęły na górę. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Smacznego...

poniedziałek, 13 maja 2013

Jajecznica ze szczypiorkiem

Jajecznicę uwielbiam od dzieciństwa.


Składniki na 1 osobę:

- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Roztrzepujemy, dodajemy szczypiorek, doprawiamy i smażymy według gustu mniej lub bardziej ściętą.



Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...