poniedziałek, 16 czerwca 2014

Owocowe sphagetti

Pyszne owocowe sphagetti z truskawkami, jagodami i bananem.

Składniki:

- 200 g makaronu sphagetti
- 250 g truskawek
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 serek waniliowy homogenizowany (200g)

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem.  Dodajemy jagody, cukier waniliowy, serek homogenizowany i mieszamy. Polewamy makaron i podajemy.



Smacznego... Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym

Dzisiaj na obiad przygotowałam naleśniki z nadzieniem truskawkowo-bananowym z serkiem homogenizowanym. Po prostu pychotka...



Składniki:

na naleśniki:

- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody ( ja używam gazowanej wtedy naleśniki są lepsze)
- 250 g mąki
- szczypta soli

- serek homogenizowany waniliowy
-  200 g truskawki
- 1 banan

Przygotowanie:

Naleśniki:

Do miski wbijamy całe jajka i szczyptę soli. Roztrzepujemy, wlewamy mleko mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy wodę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy naleśniki.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem. Przygotowany mus łączymy z serkiem homogenizowanym i mieszamy. Smarujemy naleśniki. Składamy w trójkąt lub zwijamy w rulon. Robimy kleksa z bitej śmietany. Jak nie lubimy to możemy pominąć.

Możemy również polać sosem czekoladowym lub innym.


 




 


Lato w pełni!

wtorek, 10 czerwca 2014

Sałatka z szynką

Pyszna, szybka i idealna na upalne dni na kolację.


Składniki:

- 100 g szynki konserwowej lub innej
- 2 ogórki konserwowe
- pół puszki kukurydzy
- 3 strąki papryki konserwowej
- por biała część około 5 cm
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Szynkę, ogórki, paprykę i por pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać przyprawami, dodać majonez i wymieszać.





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Owocowa sałatka ze śmietaną

A ta wersja sałatki dla tych, którzy nie dbają zbytnio o figurę..... Szybko i pysznie.





Składniki:

- 200 g truskawek
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka śmietany zagęszczonej

Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w kostkę i posypać cukrem. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do miski, polać śmietaną i wymieszać. Przełożyć do pucharków i gotowe.
Milion smaków truskawek Lato w pełni! Nowalijkowe Kucharzenie

Owocowa sałatka z truskawkami w wersji light

Pyszny, lekki i szybki deserek na upalne dni. Zamiast czekolady sięgnijmy po owoce na podwieczorek.




Składniki:

- 200 g truskawek
- 1 banan
- 1 jabłko

Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Owoce wymieszać i przełożyć do pucharków lub mniejszych salaterek.
Z tej porcji wyszły mi 2 pucharki.

Milion smaków truskawek Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Nowalijkowe Kucharzenie

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...