środa, 2 lipca 2014

Kapuśniak z młodej kapusty z kabanosem

Pyszna zupka z młodej kapusty, smaczku dodają jej smażone kabanosy. Pogoda za oknem nie ciekawa więc zupka idealnie się nadaje.



Składniki:

- 3 skrzydełka
- pół główki świeżej kapusty
- 7 małych kabanosów drobiowych - u mnie z Biedronki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek pora
- 6 średnich świeżych ziemniaków
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz i ewentualnie vegeta do smaku
- olej do smażenia kabanosów

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, por również kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy. Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy.
Kabanosy kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości kapusty i ziemniaków, doprawiamy solą,  pieprzem i ewentualnie vegeta.
Smacznego.

Surówka ze świeżej kapusty z czerwona cebulą

Dzisiejsza surówka jest ostra. Możemy podać ja do dań z grilla lub do obiadu do drugiego dania.



Składniki:

- pół główki świeżej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany zagęszczonej 12 %
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i posolić aby zmiękła. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do kapusty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przełożyć do kapusty. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą jeśli trzeba.
Możemy ja lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego...

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z groszkiem i papryką

Szybka i prosta sałatka dla niezapowiedzianych gości.




Składniki:

- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek odsączyć z zalewy, przełożyć do miski, paprykę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, por również pokroić w kostkę przełożyć do groszku. Dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego...

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Karkówka w sosie

Pyszna, dobrze doprawiona, krucha karkówka dla zapracowanego mężczyzny i nie tylko.



Składniki:

- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki

Marynata:

- 2 łyżki przyprawy do karkówki
- 2 łyżki przyprawy go grilla
- 2 łyżki przyprawy do steków
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyżka chilli
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.
Składniki marynaty dokładnie połączyć, mięso przełożyć do miski z marynatą i wymieszać.
Zostawić na około 2 godziny. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Podlewając woda co jakiś czas i mieszając. Gdy mięso będzie gotowe zagęszczamy sos wodą rozmieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Owocowe sphagetti

Pyszne owocowe sphagetti z truskawkami, jagodami i bananem.

Składniki:

- 200 g makaronu sphagetti
- 250 g truskawek
- 1 duży banan lub 2 małe
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 serek waniliowy homogenizowany (200g)

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, przekładamy do wysokiego naczynia. Banana obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do truskawek. Miksujemy blenderem.  Dodajemy jagody, cukier waniliowy, serek homogenizowany i mieszamy. Polewamy makaron i podajemy.



Smacznego... Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...