poniedziałek, 8 września 2014

Galareta wieprzowa

Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików.







Składniki:

- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- sól lub jarzynka
- 2 łyżki żelatyny

- groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.
Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.

sobota, 6 września 2014

Jajka na groszku

Pyszne jajeczka z dodatkiem groszku, ogórków konserwowych i papryki konserwowej na kolację lub śniadanie...





Składniki:

- jajka u mnie 6 sztuk
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3 strąki papryki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 2 -3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i robimy kwiatuszki lub przekrawamy na pół.
Groszek odsączamy z zalewy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. wykładamy na talerz i układamy jajka. Danie gotowe, smacznego....


Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5

piątek, 5 września 2014

Galaretki z owocami


Polecam pyszny deserek z owocami idealny dla dzieci i dorosłych. Prosto i smacznie.









Składniki:

- 1 gruszka
- 1 nektarynka
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa

- foremki do kokilek lub filiżanki

Przygotowanie:

Cytrynową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gruszkę i nektarynkę obrać i pokroić w kostkę. Ponakładać do kokilek lub filiżanek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby stężała.
Truskawkową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na cytrynową warstwę. Wstawić do lodówki aby stężało. Możemy zajadać prosto z kokilek lub powyciągać je. Do miski wlać gorącą wodę, włożyć na chwilkę kokilkę i odwrócić na talerz. Smacznego... Z dziećmi i dla dzieci 2014

Racuchy z owocami

Polecam pyszne placuszki z owocami, cała nasza rodzina uwielbia takie placki. Na śniadanie, obiad czy kolacje. Jest to kolejny test z produktami  Wodzisław






Składniki:

- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 banan
- 1 nektarynka miękka
- 1 jabłko

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, roztrzepać za pomocą trzepaczki, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do ciasto. Banana i nektarynkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Dodać do ciasta i wszystko wymieszać. Odstawiamy na 20 minut i po tym czasie smażymy na oleju na rumiano.

Podajemy same, z cukrem pudrem, dżemem. Z dziećmi i dla dzieci 2014

Zapiekanka z ziemniaków

Tą wersję zapiekanki przygotowuję jak zostaną mi ziemniaki z obiadu, zazwyczaj kiełbaskę, cebulę mamy w domu. No i papryka też się znajdzie.







Składniki:

- około 0.5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych
- 1 laska kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18
- 200 g sera żółtego
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę, cebulę czerwoną, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebule, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, dodajemy paprykę i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni na oleju na którym smażyliśmy warzywa i kiełbasę, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki przekłądamy do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Polewamy zapiekankę i na wierz posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,  około 25-30 minut.









Warzywa psiankowate 2014

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...