Przepis na galaretę jest ze mną od lat. Zawsze przygotowuje ją moja mama, a teraz i ja. Jest bardzo dobra. Możemy zrobić ją również do słoików.
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 2 nóżki wieprzowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 marchewki
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 4 ząbki czosnku
- sól lub jarzynka
- 2 łyżki żelatyny
- groszek konserwowy i pietruszka zielona do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej wodzie, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania wyciągać szumowinę, gdy przestanie dodać ziele, pieprz, liść laurowy, obraną marchewkę, cebulę, czosnek. Gotujemy około 3-4 godzin na małym ogniu. Jak mięso będzie gotowe, wyciągnąć je, wystudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, a tłuszcz ze skórami mielimy przez maszynkę do mięsa.
Pamiętajmy aby nie wylać rosołu, przelewamy go przez sito, zostawiamy tylko marchewkę którą kroimy w plasterki, resztę wyrzucamy i dodajemy do niego tłuszcz, dodajemy sól lub jarzynkę i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy.
Do miseczek lub filiżanek wkładamy plasterki marchewki, troszkę mięska i zalewamy gorącym rosołem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej aż ostygnie i lekko się zetnie, potem możemy włożyć do lodówki.
Taka galareta wytrzyma 1 tydzień w lodówce. A jak chcemy mieć na później to robimy w słoiczkach zamknąć zakrętkę i przewracając do góry dnem aby się dobrze zassała. Gdy ostygnie odwracamy słoik aby wszystko zeszło na dno.
Podajemy z octem lub sokiem z cytryny wszystko zależy od gustu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią leśne grzyby. Tarta jest bardzo smaczna, idealna na piątkowy obiad. Składniki: - 400 g le...
świetne na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńzgadza się :)
Usuńwitam mam pytanie jak długo można ją przechowywać w tych słoikach. Bo chcę zrobić mężowi jak wyjedzie a nie wiem ile czasu może ją przechowywać
OdpowiedzUsuńOkoło miesiąca powinny wytrzymać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za odpowiedź:-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam