piątek, 5 września 2014

Racuchy z owocami

Polecam pyszne placuszki z owocami, cała nasza rodzina uwielbia takie placki. Na śniadanie, obiad czy kolacje. Jest to kolejny test z produktami  Wodzisław






Składniki:

- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 1 banan
- 1 nektarynka miękka
- 1 jabłko

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, roztrzepać za pomocą trzepaczki, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do ciasto. Banana i nektarynkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Dodać do ciasta i wszystko wymieszać. Odstawiamy na 20 minut i po tym czasie smażymy na oleju na rumiano.

Podajemy same, z cukrem pudrem, dżemem. Z dziećmi i dla dzieci 2014

Zapiekanka z ziemniaków

Tą wersję zapiekanki przygotowuję jak zostaną mi ziemniaki z obiadu, zazwyczaj kiełbaskę, cebulę mamy w domu. No i papryka też się znajdzie.







Składniki:

- około 0.5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych
- 1 laska kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18
- 200 g sera żółtego
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę, cebulę czerwoną, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebule, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, dodajemy paprykę i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni na oleju na którym smażyliśmy warzywa i kiełbasę, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki przekłądamy do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Polewamy zapiekankę i na wierz posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,  około 25-30 minut.









Warzywa psiankowate 2014

piątek, 29 sierpnia 2014

Jeżynka

Czas na pierwszy test z galaretkami Wodzisław ze smakami ametystowy i cytrynowy.Jest to szybki sernik na zimno. Galaretki szybko tężeją, z serkiem również szybko stężała. Smak jest bardzo wyrazisty, dzieci i dorośli mega zadowoleni. Polecam wypróbować.





Składniki:

- 200 g jeżyn
- 1 galaretka ametystowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 375 g serka waniliowego

- forma do keksa 20 x 7 mierzone po dnie formy

Przygotowanie:

Owoce umyć, dobrze wysuszyć. Wyłożyć na dno formy. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca wylać na owoce i wstawić do lodówki aby stężała. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i gdy będzie lekko tężeć połączyć z serkiem waniliowym i wylać na stężoną galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy sernik będzie gotowy to wyciągamy z formy. Do większej formy do keksa wlewamy wrzącą wodą tak do połowy, wkładamy naszą formę z serkiem na około 7 -10 sekund, kładziemy talerz na formę i zgrabnym ruchem odwracamy. Serniczek jest już na talerzu. Możemy go jeszcze schłodzić i potem dopiero kroić i podawać. Smacznego.













Lato w pełni! Z dziećmi i dla dzieci 2014

Wodzisław

We wtorek dostałam produkty do testowania z firmy wodzisław, na którą czekałam z wielka niecierpliwością, aby móc coś już wymyślić z tych produktów,  a jest w niej każdy rodzaj galaretki, budyniu, kisielu, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kasza makaronowa Pesso. Już wkrótce pierwsze testy.
Nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję tą kaszę makaronową. 

A tutaj spis produktów:

galaretka:
bursztynowa
ametystowa
rubinowa
niebieska
szafirowa
turkusowa
miętowo-jabłkowa
cytrynowa
agrestowa
wiśniowa
pomarańczowa
truskawkowa
i trzy nowe smaki

budyń:
czekoladowy
śmietankowy
malinowy
waniliowy

kisiel:
cytrynowy
truskawkowy
malinowy

cukier wanilinowy

proszek do pieczenia

kasza makaronowa Pesso
Pszenno-gryczana
Pszenno-kukurydziana




środa, 27 sierpnia 2014

Wytrawne francuskie ciasteczka

Wpadłam dziś na pyszny pomysł. Mianowicie ciastka z ciasta francuskiego i serka ziołowego z rzodkiewka i szczypiorkiem. Po prostu pycha. Polecam zrobić, nada się również na przyjęcie jako przekąska.




Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek ziołowy np. Almette
- 3-4 rzodkiewki
- kilka gałązek posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Z tej porcji wyjdzie 6 ciastek.
Z ciasta wycinamy prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm. Składamy po dwie warstwy na siebie, a z trzeciej warstwy wycinamy środek około 1,5 x 3 cm i układamy na drugiej warstwie. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Sprawdzajmy czy wcześniej się nie zrumieniły, bo każdy piekarnik jest inny.

Po wystudzeniu ciastek lekko wgniatamy środek i napełniamy serkiem ziołowym, na to układamy plasterki rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem. Zajadamy.







Lato w pełni!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Gulasz z indyka z warzywami

Polecam pyszny gulasz drobiowy idealny dla dzieci z dodatkiem potartych warzyw. Do tego kasza, ryż lub ziemniaki.




Składniki:

- 400 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- sól ziołowa, pieprz
- papryka słodka
- olej do smażenia

sos:
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i odstawić na chwilę. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać mięso i smażyć na rumiano. Wlać 1,5 szklanki wody i dusisz około 20 minut. Następnie dodać warzywa i dusić kolejne 20 minut. Po tym czasie zagęścić sos wodą rozmieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.
Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.







Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...