Polecam pysznego murzynka, którego zawsze robiła moja mama....
Składniki:
- 1 margaryna - 250 g
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 4 żółtka
- 2 szklanki maki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka jaj
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 - 60 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...
poniedziałek, 12 stycznia 2015
piątek, 9 stycznia 2015
Grzanki z twarożkiem i łososiem
Polecam pyszne i zdrowe śniadanko, nie tylko na piątek. Pomysł zaczerpnięty od Evity
Podaję składniki dla 2 osób dorosłych.
Składniki:
- 4 grzanki ja miałam z chleba tostowego pełnoziarnistego zagrzane w tosterze
- 100 g łososia wędzonego na zimno
twarożek:
- 100 g twarogu chudego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 2-3 gałązki koperku świeżego
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski dodajemy jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, rzodkiewkę pokrojona w kosteczkę. Posypujemy sola, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według gustu.
Chlebki tostowe podgrzewamy w tosterze, układamy na talerzu, smarujemy twarożkiem, układamy plasterki łososia i dekorujemy koperkiem.
Podajemy, smacznego....
Podaję składniki dla 2 osób dorosłych.
Składniki:
- 4 grzanki ja miałam z chleba tostowego pełnoziarnistego zagrzane w tosterze
- 100 g łososia wędzonego na zimno
twarożek:
- 100 g twarogu chudego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 2-3 gałązki koperku świeżego
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski dodajemy jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, rzodkiewkę pokrojona w kosteczkę. Posypujemy sola, pieprzem i mieszamy. Doprawiamy według gustu.
Chlebki tostowe podgrzewamy w tosterze, układamy na talerzu, smarujemy twarożkiem, układamy plasterki łososia i dekorujemy koperkiem.
Podajemy, smacznego....
czwartek, 8 stycznia 2015
Tort motyl
Tort zrobiłam na 2 urodziny córeczki koleżanki.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30 %
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
dekoracja:
- 700 ml śmietany 30 %
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki
- 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia
Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.
Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.
środa, 7 stycznia 2015
Sałatka z sosem czosnkowym
Polecam pyszną sałatkę dla wielbicieli czosnku i nie tylko.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 rzodkiewek
- pół opakowania sera feta
- pieprz
sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Na owalnym, talerzu układamy kolejno sałatę lodową umytą i osuszoną. Następnie odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Pomidora myjemy, kroimy na 8 cząstek i układamy na fasoli. Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, układamy na przemian z pomidorem na fasoli. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na 4 części i również układamy an fasoli.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
Następnie ser feta kroimy w kostkę, układamy na sosie czosnkowym i posypujemy pieprzem. Podajemy.
Smacznego...
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 rzodkiewek
- pół opakowania sera feta
- pieprz
sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Na owalnym, talerzu układamy kolejno sałatę lodową umytą i osuszoną. Następnie odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Pomidora myjemy, kroimy na 8 cząstek i układamy na fasoli. Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, układamy na przemian z pomidorem na fasoli. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na 4 części i również układamy an fasoli.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
Następnie ser feta kroimy w kostkę, układamy na sosie czosnkowym i posypujemy pieprzem. Podajemy.
Smacznego...
Surówka z sałatą lodową
Po świętach przestawiam się na zdrowsze żywienie, bo troszkę byłam objedzona, a zatem polecam pyszną zdrową surówkę. Ja ją jadłam jako przekąskę po obiedzie :)
Składniki na dwie porcje:
- 5-6 liści sałaty lodowej
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki konserwowej lub świeżej czerwonej
- pół opakowania sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Ogórki, paprykę i ser feta kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Smacznego....
Składniki na dwie porcje:
- 5-6 liści sałaty lodowej
- 3 ogórki konserwowe
- 3 strąki papryki konserwowej lub świeżej czerwonej
- pół opakowania sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Ogórki, paprykę i ser feta kroimy w kostkę i przekładamy do sałaty. Posypujemy solą, pieprzem, polewamy olejem i mieszamy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Smacznego....
niedziela, 4 stycznia 2015
Muffinki - przepis podstawowy
Dzisiaj proponuje sprawdzony przepis na muffinki, zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe makowe lub z owocami.
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
mokre:
- 2 jajka małe lub 1 duże
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.
Tutaj podaję linki do moich muffinek i babeczek:
1. chałwowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/12/chawowe-babeczki.html
2. piernikowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/11/piernikowe-muffinki.html
3. czekoladowe z bananami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/10/czekoladowe-muffinki-z-bananami.html
4. pełnoziarniste z gruszkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-muffinki-z-gruszkami.html
5. z czekoladą w środku: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/07/muffinki-z-czekolada.html
6. z truskawkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/muffinki-z-truskawkami.html
7. truskawkowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/truskawkowe-babeczki.html
8. z makiem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/12/babeczki-z-makiem.html
9. z kokosem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/10/babeczki-z-kokosem.html
Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
mokre:
- 2 jajka małe lub 1 duże
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.
Tutaj podaję linki do moich muffinek i babeczek:
1. chałwowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/12/chawowe-babeczki.html
2. piernikowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/11/piernikowe-muffinki.html
3. czekoladowe z bananami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/10/czekoladowe-muffinki-z-bananami.html
4. pełnoziarniste z gruszkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-muffinki-z-gruszkami.html
5. z czekoladą w środku: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/07/muffinki-z-czekolada.html
6. z truskawkami: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/muffinki-z-truskawkami.html
7. truskawkowe: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/06/truskawkowe-babeczki.html
8. z makiem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/12/babeczki-z-makiem.html
9. z kokosem: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2013/10/babeczki-z-kokosem.html
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...