Polecam pyszną sałatkę z nutą czosnku, bardzo dobra na zimowe dni...
Składniki:
- 200 g kapusty białej
- kawałek pora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 plasterków polędwicy sopockiej
- pół puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...
czwartek, 26 lutego 2015
Wafle z masą - pischinger
Od dłuższego czasu mąż za mną chodził i mówił żebym zrobiła wafle, w końcu naszło mnie natchnienie i proszę bardzo oto przepis...
Składniki:
- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao. Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy
Składniki:
- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao. Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy
piątek, 20 lutego 2015
Surówka wielowarzywna
Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.
czwartek, 19 lutego 2015
Sezamowe ciasteczka
Mam dla Was pyszna propozycję na ciasteczka sezamowe. Przepis pochodzi od Ewy Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam bardzo :)))
Składniki:
- pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru brązowego - może być biały
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.
Składniki:
- pół szklanki sezamu + 1/3 szklanki do obtaczania
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru brązowego - może być biały
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Nasiona sezamu prażymy na suchej, uważajmy aby ich nie przypalić.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, następnie dodajemy przestudzony sezam, cukier, jajko, masło i zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy małe kulki, obtaczamy w sezamie i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20 minut na złoty kolor.
środa, 18 lutego 2015
Sałatka z pora
Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię por. Czy to w sałatkach, czy w daniach z mięsem...
Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem...
Składniki:
- 2 pory jasna część
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek.
Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy.
Podajemy...
Dzisiaj propozycja sałatki z pysznym sosikiem...
Składniki:
- 2 pory jasna część
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do jajek.
Ogórki kroimy w kostkę i również przekładamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól, pieprz, cukier i dokładnie mieszamy.
Podajemy...
Morszczuk z warzywami pieczony w foli
Dzisiaj przy okazji postu mam pyszną rybkę pieczoną w foli w piekarniku. Idealna propozycja dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie.
Składniki na jedną porcję:
- 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk
- 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków
- przyprawa do ryb u mnie Prymat
- folia aluminiowa do zawinięcia rybki
Rada:
Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano.
Przygotowanie:
Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Podajemy...
Składniki na jedną porcję:
- 1 filet ryby np: dorsz, morszczuk
- 200 g mrożonych warzyw na patelnię bez ziemniaków
- przyprawa do ryb u mnie Prymat
- folia aluminiowa do zawinięcia rybki
Rada:
Zamiast tej przyprawy do ryb możemy użyć soli ziołowej, pieprz czarny, bazyli, oregano.
Przygotowanie:
Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy przyprawą i układamy na foli. Następnie na rybie układamy warzywa i zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Podajemy...
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...