poniedziałek, 2 marca 2015

Owocowy koktajl

Pyszny, zdrowy koktajl na śniadanie lub przekąskę...





Składniki:

- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 400 ml kefiru
- 2 łyżeczki cukru - można pominąć

Przygotowanie:

Banana, jabłko, gruszkę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do wysokiej miski, dodajemy maliny, kefir oraz cukier. Miksujemy i podajemy. Możemy wcześniej schłodzić.



Zdrowa przekąska

niedziela, 1 marca 2015

Sałatka z makaronem

Dzisiaj 1 marca i mam dla was propozycję na sałatkę z makaronem. Pomału zbliża się wiosna już nie mogę się doczekać....a Wy?



Składniki:

- 200 g makaronu u mnie kolanka małe
- pół puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średni ogórek zielony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać. Podawać.....



sobota, 28 lutego 2015

Ciasto na nutellowym spodzie

Dzisiaj mija 3 lata odkąd założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które podpatrzyłam u bratowej.








Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki

- 200 ml śmietany 18%

masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami

- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %

Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.

Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...








czwartek, 26 lutego 2015

Sałatka

Polecam pyszną sałatkę z nutą czosnku, bardzo dobra na zimowe dni...





Składniki:

- 200 g kapusty białej
- kawałek pora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 plasterków polędwicy sopockiej
- pół puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego


Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...


Wafle z masą - pischinger

Od dłuższego czasu mąż za mną chodził i mówił żebym zrobiła wafle, w końcu naszło mnie natchnienie i proszę bardzo oto przepis...




Składniki:

- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao.  Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy


piątek, 20 lutego 2015

Surówka wielowarzywna

Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.





Składniki:

- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...