Pyszny, zdrowy koktajl na śniadanie lub przekąskę...
Składniki:
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 400 ml kefiru
- 2 łyżeczki cukru - można pominąć
Przygotowanie:
Banana, jabłko, gruszkę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do wysokiej miski, dodajemy maliny, kefir oraz cukier. Miksujemy i podajemy. Możemy wcześniej schłodzić.
poniedziałek, 2 marca 2015
niedziela, 1 marca 2015
Sałatka z makaronem
Dzisiaj 1 marca i mam dla was propozycję na sałatkę z makaronem. Pomału zbliża się wiosna już nie mogę się doczekać....a Wy?
Składniki:
- 200 g makaronu u mnie kolanka małe
- pół puszki kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średni ogórek zielony
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać. Podawać.....
sobota, 28 lutego 2015
Ciasto na nutellowym spodzie
Dzisiaj mija 3 lata odkąd założyłam bloga. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które podpatrzyłam u bratowej.
Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki
- 200 ml śmietany 18%
masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami
- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %
Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.
Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...
Składniki:
na spód:
- 400 g kremu czekoladowego np Nutella
- 240 g sucharków u mnie mini sucharki z Biedronki
- 200 ml śmietany 18%
masa śmietanowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
wierzch:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml kompotu wiśniowego razem z owocami
- forma okrągła 24 cm
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Sucharki kruszymy lub miksujemy blenderem, mieszamy z kremem czekoladowym i wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na czas ubijania śmietany 30 %
Następnie równomiernie smarujemy spód śmietaną 18%.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno dodając cukry i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Pamiętajmy aby rozpuszczona żelatyna była zimna inaczej się zważy.
Wykładamy równomiernie na spód posmarowany śmietaną i wstawiamy do lodówki.
Kompot odcedzamy z owoców, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Studzimy i gdy zacznie tężeć dodajemy wiśnie i delikatnie wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki aby stężało.
Po tym czasie kroimy i podajemy...
czwartek, 26 lutego 2015
Sałatka
Polecam pyszną sałatkę z nutą czosnku, bardzo dobra na zimowe dni...
Składniki:
- 200 g kapusty białej
- kawałek pora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 plasterków polędwicy sopockiej
- pół puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...
Składniki:
- 200 g kapusty białej
- kawałek pora
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 5 plasterków polędwicy sopockiej
- pół puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i posypać solą aby zmiękła. Pora pokroić w talarki i sparzyć wrzącą wodę. Ogórki, jajka i polędwicę sopocką pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, jogurt grecki i wszystko wymieszać. Podawać...
Wafle z masą - pischinger
Od dłuższego czasu mąż za mną chodził i mówił żebym zrobiła wafle, w końcu naszło mnie natchnienie i proszę bardzo oto przepis...
Składniki:
- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao. Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy
Składniki:
- 5 wafli suchych
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, w drugiej misce ucieramy masło na puch, łączymy dwie masy dodając kakao. Mieszamy na jednolita masę. Przekładamy nią wafle.
Wafle obciążamy deseczką i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy na trójkąty i podajemy
piątek, 20 lutego 2015
Surówka wielowarzywna
Polecam smaczną surówkę wielowarzywną z kapusty czerwonej i białej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Oczywiście majonez i jogurt możemy pominąć i dodać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 200 g czerwonej kapusty
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czerwoną kapustę również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Kapustę białą siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski dodajemy sól, cukier, majonez, jogurt naturalny i mieszamy. Podajmy do drugiego dania.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...