Gdy mamy dużo sałaty, a szkoda by zwiędła możemy zrobić sałatkę. Zazwyczaj robi się ze śmietana do ziemniaków, a dla urozmaicenia możemy właśnie zrobić tą sałatkę.
Składniki:
- pół główki sałaty
- 1 papryka czerwona
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek zielony wężowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego - kwestia smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Szczypiorek również kroimy w kostkę. Ogórka i jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez lub jogurt grecki, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Możemy podawać od razu lub schładzamy w lodówce.
wtorek, 7 lipca 2015
wtorek, 30 czerwca 2015
Wątróbka z papryką i pieczarkami
Polecam bardzo smaczną wątróbkę z cebulą, pieczarkami i papryką. Każdy przeważnie robi z samą cebulą, która też jest smaczna, ale od czasu do czasu możemy zrobić inaczej.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki.
Osobno usmażyć cebulę i przełożyć do usmażonej wątróbki.
Paprykę pokroić w paseczki i również przełożyć do brytfanki.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do wątróbki z cebulą i papryką. Włączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby się nie przypaliło.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanki.
Osobno usmażyć cebulę i przełożyć do usmażonej wątróbki.
Paprykę pokroić w paseczki i również przełożyć do brytfanki.
Pieczarki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do wątróbki z cebulą i papryką. Włączyć gaz, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem około 20 minut często mieszając aby się nie przypaliło.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
sobota, 27 czerwca 2015
Modra kapusta
Polecam pyszna surówkę, którą znalazłam u Marzeny Jest bardzo smaczna i godna polecenia.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- sól
Zalewa:
- 0,5 litra wody
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- pieprz czarny
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zalewa:
Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy ocet i mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy gorącą zalewą i po 2 minutach dodajemy kapustę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, olejem i ponownie mieszamy.
piątek, 26 czerwca 2015
Surówka z czerwonej kapusty
Polecam pyszną surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 słodkie jabłko
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do kapusty, dodać majonez, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Podawać do drugiego dania.
środa, 24 czerwca 2015
Omlet z truskawkami
Polecam pyszny omlet z truskawkami na śniadanie. Ja nie dodawałam cukru, bo miałam bardzo słodkie truskawki. Jeśli wolimy słodkie omlety to możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 200 g truskawek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy jogurt grecki, mąkę i dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie układamy pokrojone truskawki, polewamy 2 łyżkami jogurtu i składamy na pół. Dekorujemy truskawkami i jogurtem greckim. Podajemy.
niedziela, 21 czerwca 2015
Sos czosnkowo-koperkowy
Polecam bardzo smaczny sos czosnkowy z koperkiem. U nas gości bardzo często zwłaszcza gdy jest sezon grillowy.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jogurt przełożyć do miski. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, koperek, sól, pieprz i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego gustu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...