Polecam pyszne ogórki do drugiego dania. Smakują całej mojej rodzinie i znajomym. Nie wymagają pasteryzacji.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 8 łyżek oleju
- 1 kg cukru
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie:
Ogórki myjemy. Następnie kroimy w plasterki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po ty czasie dodajemy paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
W rondelku podgrzewamy olej i gorący dodajemy do ogórków, mieszamy.
W osobnym garnku gotujemy syrop z cukru i octu, gorącym syropem zalewamy ogórki, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do małych słoików (np. od dżemu) umytych i wyparzonych. Nie pasteryzujemy tylko dobrze zamykamy. Z tej porcji wyjdzie około 4 -5 słoiczków.
Przepis znalazłam w internecie.
sobota, 27 sierpnia 2016
piątek, 26 sierpnia 2016
Ryż z warzywami
Dzisiaj polecam ryż z warzywami. Robię tak czasami jak nie mam ochoty na mięso.
Składniki:
- 250 g warzyw mrożonych po chińsku
- pół puszki kukurydzy
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.
Składniki:
- 250 g warzyw mrożonych po chińsku
- pół puszki kukurydzy
- 1 woreczek ryżu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy warzywa i podsmażamy do miękkości warzyw. Dodajemy kukurydzę, ryż, podlewamy wodą tak aby zakryć warzywa. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusimy około 5 minut.
czwartek, 5 maja 2016
Surówka z sałaty lodowej z kukurydzą
Uwielbiam robić surówki, a oto kolejna propozycja z sałaty lodowej.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- 1 mniejszy ogórek zielony
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- 1 mniejszy ogórek zielony
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pora również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, polewamy olejem, doprawiamy i mieszamy.
Smacznego.
środa, 4 maja 2016
Sałatkowy tort
Polecam pyszną sałatkę na każdą okazję, która ozdobi każdy stół. U mnie wersja świąteczna, bo nie miałam ostatnio czasu, ale będę nadrabiać.
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- mały por biała część
- pół puszki groszku zielonego
- 10 małych ogórków konserwowych
- 1 łyzka majonezu
- sól, pieprz
Druga warstwa:
- duży seler ugotowany
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Trzecia warstwa:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 plastry szynki
- 1 ogórek kiszony
lub według gustu
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa:
Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz.
Druga warstwa:
Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę.
Trzecia warstwa:
Jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na druga warstwę.
Dekorujemy według gustu, smacznego.
Składniki:
Pierwsza warstwa:
- mały por biała część
- pół puszki groszku zielonego
- 10 małych ogórków konserwowych
- 1 łyzka majonezu
- sól, pieprz
Druga warstwa:
- duży seler ugotowany
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Trzecia warstwa:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Dekoracja:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 plastry szynki
- 1 ogórek kiszony
lub według gustu
Przygotowanie:
Pierwsza warstwa:
Por i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez doprawiamy, mieszamy i wykładamy na talerz.
Druga warstwa:
Jabłka obieramy i razem z selerem kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na pierwszą warstwę.
Trzecia warstwa:
Jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy i wykładamy na druga warstwę.
Dekorujemy według gustu, smacznego.
Ciasteczka
Dodaje zaległe ciasteczka. Zamiast foremek w kształcie jajek możemy zrobić inne.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy według gustu. U mnie lukier i serduszka.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut. Po ty czasie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 10-12 minut. Dekorujemy według gustu. U mnie lukier i serduszka.
Surówka z pory i białej kapusty
Polecam pyszną surówkę z pora i białej kapusty. Gotową możemy kupić w sklepie, ale zrobiona w domu na pewno lepiej smakuje.
Składniki:
- główka małej białej kapusty
- 1 por
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekamy lub kroimy w mniejszą kostkę. Por kroimy w kostkę. . Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy aby się przegryzła.
Smacznego.
Składniki:
- główka małej białej kapusty
- 1 por
- 1-2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekamy lub kroimy w mniejszą kostkę. Por kroimy w kostkę. . Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i mieszamy. Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy aby się przegryzła.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Sałatka z rozszponki i jajka
Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...
-
Przepis na tę sałatkę znalazłam jakiś czas temu w gazetce z przepisami. Od tamtej pory robię ją co roku. Składniki są na około 6 słoików po...
-
Zapraw ogórków ciąg dalszy. Proponuję ogórki pikle z ketchupem. Z tej zalewy wyszło mi 20 słoików różnej wielkości np. od dżemu, majone...