poniedziałek, 3 października 2016

Pełnoziarniste naleśniki z twarogiem i bananami

Dzisiaj polecam naleśniki w wersji fit z mąki pełnoziarnistej. Naleśniki najlepiej usmażyć cienkie gdyż lepiej smakują. Z tej porcji wyjdzie około 5-6 naleśników.




Składniki:

ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka 0,5 %
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki wody

- 250 g twarogu
- mały jogurt naturalny
- cukier waniliowy

- banany

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie robimy twaróg.
Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, jogurt naturalny i mieszamy.
Następnie smażymy cienkie naleśniki. Nakładamy twaróg, banana pokrojonego w plastry, zwijamy układamy na talerzu plastry banana i podajemy.



środa, 28 września 2016

Kąski z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Moja rodzinka uwielbia takie kąski, a zwłaszcza dzieci, bo są łagodne w smaku i fajnie chrupią. Poza tym nie ociekają tłuszczem, bo są pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni.




Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka

- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

- płatki kukurydziane do panierowania

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. 
Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać. Włożyć mięso, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.





sobota, 24 września 2016

Surówka z rukoli

Kolejna propozycja na surówkę, tym razem z rukolą. Nie przepadałam kiedyś za nią, ale to się zmieniło.





Składniki:

 - 2 garście rukoli
- 2 łyżki kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- kawałek pora 
- 6 szt rzodkiewek

dresing:
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Rukolę myjemy, osuszamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy i  kroimy w kostkę. Pora kroimy w paseczki.Rzodkiewkę myjemy i kroimy w paseczki.
Składniki dresingu mieszamy ze sobą, polewamy warzywa, mieszamy. Podajemy.


piątek, 23 września 2016

Masło z awokado

Masło z awokado najlepiej zrobić z małej porcji i zjeść tego samego dnia. Mimo to że jest cytryna lekko ściemniało następnego dnia.


Składniki:

- pół awokado
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, obieramy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól morską. Mieszamy i smarujemy ulubione pieczywo.




czwartek, 22 września 2016

1000 pomysłów jedna Lubella sałatka z makaronem

Uwielbiam makaron i tworzyć różnego rodzaju sałatki. Użyłam makaronu Pełne ziarno kokardki. Mam małe dzieci a one uwielbiają różnego kształtu makaron, a kokardki sprawdziły się idealnie.



Składniki:

- 100 g makaronu Lubella Pełne ziarno kokardki
- 1 garść rukoli (20 g)
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 50 g sera feta

dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Rukole umyć i osuszyć.
 Kukurydzę odsączyć z zalewy.
 Cebule czerwoną pokroić w piórka.
 Paprykę czerwoną pokroić w paseczki a ser feta w kostkę.
Dresing: oliwę połączyć z wodą, solą i pieprzem.
Na talerzu owalnym dużym lub na dwóch małych układamy kolejno
makaron, rukolę, paprykę czerwoną, kukurydzę, czerwoną cebulę i ser feta.
Na wierzch polewamy dresingiem. Podajemy, smacznego.





1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Dzisiaj polecam surówkę do drugiego dania lub jako samodzielną przekąskę.



Składniki:

- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- kawałek pora
- pół czerwonej papryki
sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy w pół księżyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy warzywa. Następnie mieszamy. Doprawiamy według gustu. Podajemy do drugiego dania lub jako osobna przekąska.


Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...