poniedziałek, 3 października 2016

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną Polska jest do zwiedzenia/zjedzenia



Gołąbki z kaszą gryczaną pochodzą z regionu podkarpackiego skąd pochodzi moja mama. Od dzieciństwa zajadała się tymi gołąbkami. Jemy je do dzisiaj i postanowiłam wziąć udział w konkursie na potrawę regionalną gdyż moim dzieciom również smakują, a to cieszy najbardziej. Podkarpacie jest regionem o charakterze rolniczo-przemysłowym, a ta potrawa jest jedną z wielu.

noclegi


Składniki:

- 1 główka białej kapusty
- koncentrat pomidorowy z bazylią

farsz:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- odrobina oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Kapustę myjemy i wykrawamy środek, który zostawiamy, nie wyrzucamy. Brzydkich liści też nie wyrzucamy, będą potrzebne na dno garnka do gotowania gołąbków.
W dużym garnku podgrzewamy osolona wodę, wkładamy do niej kapustę i parzymy liście. Gdy będą miękkie to wyciągamy.

Farsz: Kaszę gryczana gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Następnie do miski przekładamy mięso, kaszę, jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dobrze mieszamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy porcjami na liść kapusty i zwijamy wciskając boki do środka.
Na dnie garnka układamy pozostały wykrojony środek kapusty i ze dwa brzydsze liście, następnie układamy nasze gołąbki, przykrywamy 2 lub 3 liśćmi kapusty i wlewamy 1 szklankę wody. Gotujmy po przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 szklanką wody i wlewamy do gołąbków. Gotujemy około 1 godziny, Podajemy na ciepło.




Pełnoziarniste naleśniki z twarogiem i bananami

Dzisiaj polecam naleśniki w wersji fit z mąki pełnoziarnistej. Naleśniki najlepiej usmażyć cienkie gdyż lepiej smakują. Z tej porcji wyjdzie około 5-6 naleśników.




Składniki:

ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka 0,5 %
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki wody

- 250 g twarogu
- mały jogurt naturalny
- cukier waniliowy

- banany

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i w tym czasie robimy twaróg.
Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, jogurt naturalny i mieszamy.
Następnie smażymy cienkie naleśniki. Nakładamy twaróg, banana pokrojonego w plastry, zwijamy układamy na talerzu plastry banana i podajemy.



środa, 28 września 2016

Kąski z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Moja rodzinka uwielbia takie kąski, a zwłaszcza dzieci, bo są łagodne w smaku i fajnie chrupią. Poza tym nie ociekają tłuszczem, bo są pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni.




Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka

- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

- płatki kukurydziane do panierowania

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. 
Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i dobrze rozmieszać. Włożyć mięso, wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.





sobota, 24 września 2016

Surówka z rukoli

Kolejna propozycja na surówkę, tym razem z rukolą. Nie przepadałam kiedyś za nią, ale to się zmieniło.





Składniki:

 - 2 garście rukoli
- 2 łyżki kukurydzy
- pół czerwonej papryki
- kawałek pora 
- 6 szt rzodkiewek

dresing:
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Rukolę myjemy, osuszamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy i  kroimy w kostkę. Pora kroimy w paseczki.Rzodkiewkę myjemy i kroimy w paseczki.
Składniki dresingu mieszamy ze sobą, polewamy warzywa, mieszamy. Podajemy.


piątek, 23 września 2016

Masło z awokado

Masło z awokado najlepiej zrobić z małej porcji i zjeść tego samego dnia. Mimo to że jest cytryna lekko ściemniało następnego dnia.


Składniki:

- pół awokado
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, obieramy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól morską. Mieszamy i smarujemy ulubione pieczywo.




czwartek, 22 września 2016

1000 pomysłów jedna Lubella sałatka z makaronem

Uwielbiam makaron i tworzyć różnego rodzaju sałatki. Użyłam makaronu Pełne ziarno kokardki. Mam małe dzieci a one uwielbiają różnego kształtu makaron, a kokardki sprawdziły się idealnie.



Składniki:

- 100 g makaronu Lubella Pełne ziarno kokardki
- 1 garść rukoli (20 g)
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 50 g sera feta

dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- sól morska
- pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Rukole umyć i osuszyć.
 Kukurydzę odsączyć z zalewy.
 Cebule czerwoną pokroić w piórka.
 Paprykę czerwoną pokroić w paseczki a ser feta w kostkę.
Dresing: oliwę połączyć z wodą, solą i pieprzem.
Na talerzu owalnym dużym lub na dwóch małych układamy kolejno
makaron, rukolę, paprykę czerwoną, kukurydzę, czerwoną cebulę i ser feta.
Na wierzch polewamy dresingiem. Podajemy, smacznego.





1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...