niedziela, 24 maja 2015

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny bardzo często u nas goszczą, bo cała rodzina je uwielbia. Zawsze się staram wymyślić nowy smak. Dzisiaj z gotową domową marmoladą jabłkową z cynamonem. Oczywiście jeśli jej nie mamy możemy ją przygotować.



Składniki:
suche:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

mokre:
- 2 jajka małe
- 1 szklanka oleju
- 1 jogurt naturalny ( 185 g - danone)
- 1 słoiczek marmolady jabłkowej z cynamonem domowej roboty (190 g)

Rada:

Jeśli nie mamy gotowej marmolady jabłkowej to potrzebne nam będzie 1 duże jabłko, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki cynamonu. jabłko obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy cukrem i cynamonem. Studzimy.

Link do marmolady jabłkowo - cynamonowej




Przygotowanie:

Suche składniki czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy w misce.
Mokre składniki czyli jajka, olej, jogurt naturalny i marmoladę jabłkową łączymy w osobnej misce. następnie mokre składniki wlewamy do suchy i mieszamy. nakładamy do foremek na muffiny na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Do suchego patyczka. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.


Wiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Pyszne i śliczne muffinki:)
    Zapraszam Aniu również do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda :)
    Zapraszam również do mnie:
    http://the-world-of-helik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda :)
    Zapraszam również do mnie:
    http://the-world-of-helik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...